#44 Moltalk 2.0; een analyse van aflevering 7

Aflevering 7 is bij deze mijn favoriete aflevering! Wat een toffe, spannende, grappige en zenuwslopende opdrachten! Modechick Cécile verliet de vorige aflevering het strijdtoneel, maar omdat ze jarig was namen de kandidaten een super lief filmpje voor haar op – alhoewel Rop begon met de legendarische aanhef “Cécile, klootzak!”, inclusief Rotterdams accent. Vanaf een bankje ergens op de Veluwe genoot ik met volle teugen van dit spektakel. De pot was daarentegen niet zo blij. Er werd niet heel veel verdiend. Zelfs Art uitte zijn frustratie over het constante falen van de groep en dat was best wel terecht!

Het begon al in het Sand Castle, een verlaten en vervallen hotel, waar de koffers van de kandidaten ‘per ongeluk’ waren ingecheckt. Vanuit schermen in de control room was te zien waar de koffers zich bevonden. Om en om gingen de kandidaten het complex door om binnen de tijd hun eigen koffer te scoren. En, alsof het verlaten hotel nog niet creepy genoeg was, werden ze ook nog eens achtervolgt door superlange, rood met zwart geklede piccolo’s. Elke keer wanneer een rood/zwart gevaarte door het beeld liep of weerscheen in een kapot gevallen spiegel veerde ik op van de bank, waarna ik met een plof, inclusief schrik-manoeuvre weer veilig landde. Zoals Rop al zei, het was gewoon The Shining.

Daarna volgde er een spannend spelletje ‘4 op een rij’. Nét ontsnapt uit het enge hotel en nu al weer verwikkeld in een zenuwslopend spel in een oude, verlaten loods. Niet bepaald de pareltjes van de Dominicaanse Republiek, maar wel hele toffe filmische plekken! Afijn, met het spel konden de kandidaten verschillende kostbaarheden verdienen. Jokers, zwarte vrijstellingen, gewone vrijstellingen én min-geld, niet zo kostbaar voor de kandidaten, maar wel voor de Mol! Alhoewel Annemieke zei dat ze niet zo goed in spelletjes was ging ze er met 6 jokers én een vrijstelling vandoor. Ook zorgde ze ervoor dat er 250 uit de pot werd gesnoept. Zowel Rop als Taeke verdienden 1 joker, Tim veroverde er 4 en Klaas ontving, dankzij zijn ‘pak af,’ de zwarte vrijstelling. Ook Taeke zorgde ervoor dat er geld uit de pot ging. 750 euro maar liefst. Wederom een slechte zaak voor de pot.

Ook de laatste opdracht was weer smullen, letterlijk! De kandidaten runden samen het restaurant Molino. Op een plein stonden tien tafeltjes te wachten op hongerige bezoekers. Zonder keuken, maar mét startkapitaal zorgden de kandidaten voor een gezellig avondje uit. Het eten en drinken werd uit lokale tentjes opgekocht en uiteindelijk uitgeserveerd. Wát duurde het lang. Tim en Klaas leken uren te wachten op het oh zo gewilde voedsel en dus besloten ze het heft in eigen handen te nemen. Terwijl Tim ‘van man tot man’ met de restauranteigenaren regelden dat ze het voedsel op rekening konden bestellen, sloofde Klaas zich uit in de keuken en spuugde de niet-lekker-uitziende kipkroketjes onder. Ondertussen probeerden Annemieke, Rop en Taeke de gasten te pleasen met hun allervriendelijkste glimlach en Rop z´n ´Hamburger Happy Hour´ aanbieding. Wat was dit een gouden Molopdracht! Uiteindelijk was de opdracht, geloof het of niet, geslaagd! En kwam er eindelijk geld in de pot.

En ja, toen was het moment daar.. De schat, de grappenmaker, de gangmaker, de perfecte ober. Rop. Wat een verlies voor de groep. Net als één van de andere kandidaten had hij het zelfde aantal vragen goed/fout met de test en moest het spel verlaten omdat de ander nét iets sneller was. Een zure appel. You will be missed!

WIDMs16e07_Rop

Oh nee, Rop!

Natuurlijk is het jammer dat Rop het spel heeft verlaten, maar dit maakt de kans op het ontmaskeren van de Mol weer een stuk groter. De helft van mijn Mollenpoule zat op Rop en dus maakte dit mijn kansen om de poule te winnen óók weer een stuk groter! Wat was er in deze aflevering allemaal verdacht? Het staat hieronder voor je op een rijtje!

 1. Piccolo’s en enge achtervolgingen

  Er werd weer wat afgemold tijdens deze opdracht. Annemieke zaaide verwarring, Tim stond maar een beetje te spelen met zijn joystick, Rop stond opeens tot zijn grote verbazing in een varkensstal, Taeke werd ingesloten door een troep piccolo’s en Klaas liep als een kip zonder kop rond, zonder enig idee wat hij moest doen.

  Alhoewel Tim niet zo heel veel bijdraagt aan de opdracht haalt hij toch als enige in de allerlaatste seconden zijn koffer binnen. Hiermee verdient hij geld voor de pot. Tim had letterlijk nog maar 5 of 6 seconden. Als hij de Mol zou zijn zou het heel makkelijk zijn geweest om dan nét niet op tijd binnen te komen. Dit pleit hem weer vrij.

  Taeke is redelijk goed bezig. Hij speurt en vindt de koffer van Rop (heeft ‘ie uiteindelijk niks aan maar toch), maar uiteindelijk valt hij wel ten prooi aan de bloeddorstige piccolo’s.

  Klaas ziet via de camerabeelden zijn koffer staan in de kamer vlakbij het zwembad. Dit blijkt uiteindelijk de koffer van Tim te zijn, wat best gek is, maar uiteindelijk geeft hij dit toch netjes door via de porto. Dan slaat bij hem de paniek toe. Hij kan de aanwijzingen van Annemieke niet volgen en rent als een malle over het terrein. Druk gebarend, hijgend en blèrend door de porto rent hij een doodlopende ruimte in, waar hij wordt ingesloten door een piccolo of twee.

WIDMs16e07_piccolo
Wát een ellende!

 1. In control

  Ja, en dan was daar nog Annemieke, die de – naar mij idee – meest strategische positie in nam in dit spel. Met porto in de hand en het overzicht over alle bewakingsschermen had zij de touwtjes in handen. Dit viel op:

 • Op de muur in de controle kamer staat het woordje ‘control’ geschreven. Misschien is dit een aanwijzing naar de positie van de Mol? In dit geval Annemieke.
 • Alhoewel ze drie kwartier de schermen beheert ziet ze niet dat er boven elk schermpje staat aangeduid in welke ruimte en in welk blok de koffers zich bevinden. Uiteindelijk zag ze dit pas op het laatste moment en gaf dit ook toe aan de groep. Ik vind het maar verdacht..
 • Klaas gaf uiteindelijk toch goed door dat de koffer van Tim in een kamer aan het zwembad stond. Annemieke presteert het om Tim zover te krijgen om naar een andere kamer te gaan waar de koffer van Klaas staat. Wanneer blijkt dat dit niet de koffer van Tim is komt de BNN-dude nog nét op tijd bij de goede koffer aan en sleept deze op het allerlaatste nippertje binnen.
 1. Spannende spelletjes

  De 4 op een rij opdracht. Wat wil de Mol bereiken in dit spel? Ik denk dat ik als Mol zoveel mogelijk buit binnen wil halen, zodat de kandidaten hier niet de kans voor krijgen. Én ik zou ervoor willen zorgen dat er min-geld wordt gespeeld, zodat er geld uit de pot gaat. Met deze gedachte is het volgende verdacht:

 • Annemieke zegt niet goed te zijn in spelletjes, maar sleept uiteindelijk de meeste prijzen binnen.
 • Annemieke pakt de – €250, waardoor dit uit de pot gaat.
 • Ook Taeke zorgt voor min-geld (wel €750,-) en dus voor geld uit de pot.
 1. Molino of Molina?

  Alhoewel er in restaurant Molino genoeg geld werd verdiend voor een bijdrage in de pot gebeurden er toch verdachte dingen. Taeke zorgde samen met Rop voor een ‘Happy Hamburger Hour’, omdat een van de restaurants pas om 7 uur open zou gaan en ze daar dus nog geen bestellingen op konden nemen. Dit betekende dus dat er minder geld in de pot zou komen, omdat de hamburgers goedkoper werden. Gelukkig was dit uiteindelijk geen belemmering, maar dit had het zomaar wel kunnen zijn!

  Tim en Klaas deden er wel héél lang over voordat het eten op tafel kwam. Uiteraard lieten ze het voorkomen dat dit niet aan hen lag, maar aan de restaurants. Wie weet heeft een van de twee buiten het beeld van de camera de koks geïnstrueerd om er zo lang mogelijk over te doen. Tim stond een beetje te lummelen tussen de hamburgers en het friet. En dat beetje hulp van Klaas in de keuken? Volgens mij ging alles nog veel langzamer dan ervoor!

  Annemieke had nog een zeer verdachte uitspraak. Alhoewel het restaurant Molino heette, maakte zij er Molina van. De vrouwelijke, Spaanstalige versie van de Mol? Is zij dat misschien?

WIDMs16e07_Molino

De Molino crew; te leuk!

 1. Annemieke is de Mol

  Ook in deze aflevering was Annemieke dus weer erg verdacht. Ze brengt af en toe geld in de pot, maar staat met stip op 1 met het meest binnengehaalde min-geld. Dan maakt dat beetje geld in de pot eigenlijk niet zo veel meer uit. Iets is niets?

 2. Of is Tim de Mol?

  . Ik vond hem in het begin al zo zenuwachtig over komen. En ook in de vorige aflevering, toen Cécile blufte dat ze de Mol achterop de briefjes van de pot had ontdekt schrok hij zó erg dat het bijna leek alsof hij dacht dat hij ontmaskert was.

  Tim is ook wel een beetje een Moltype van zichzelf. Dat stoken, liegen, geheimzinnig doen, té geïnteresseerd zijn in de pot, het maakt hem erg verdacht. Of is dit gewoon de echte Tim?

 3. Klaas misschien?

  Volgens mij vind iedereen Klaas wel een beetje verdacht, denk ik zo. Een aanwijzing naar hem zou kunnen zijn dat er vaker kruizen voorkomen in de afleveringen. Dit zou kunnen verwijzen naar zijn achternaam; Klaas van Kruistum. In het logo van Molino zagen we deze terug in de wieken van de molen, maar ook tijdens 4 op een rij opdracht waren de houten kaartjes door Art in de vorm van een kruis gelegd.

WIDMs16e07_Kruis

Van KRUIStum, de Mol?

 1. Dan nog onze grote vriend Taeke

  Deze fijne goedzak is ook geen hoogvlieger met het binnenhalen van geld. Ook hij zorgde ervoor dat er geld uit de pot ging. Moest hij namelijk die laatste – €250,- uit de pot halen aan het eind van de vier op een rij? Of was dit een mollenstreek?
 2. Iets is niets

  Deze week is de verwijzing vanuit de aflevering wat moeilijker te duiden. Ik kwam zelf op het volgende:

 • Tim was nét op tijd in de control room met zijn koffer, maar die schamele €300,-? Dat stelt natuurlijk niet zo veel voor!
 • En the other way around; zorgde Annemieke ervoor dat er enorm veel tijd werd gerekt en SHIT! Helaas kwam Tim nét op tijd en kwam er nog wat geld in de pot. Maar weet je, dat halen we er gewoon weer uit in de volgende opdracht met al het min-geld!
 • Klaas veroverde de zwarte vrijstelling en maakte zo alle jokers ongedaan.
 • Taeke en Annemieke pakten beide min-geld tijdens de 4 op een rij. Uiteindelijk heb je daar als kandidaat niets aan, maar wel als Mol.

WIDMs16e07_Annemieke
Wie, oh wie, is de Mol?

 1. Rop viel af op snelheid

  Art vertelde dat er ditmaal twee kandidaten waren met de minste goede antwoorden. Wanneer dit gebeurt wordt er gekeken wie van de twee de test het minst snel heeft gemaakt. Helaas was dit Rop en hij viel dus af. Met deze informatie kunnen we misschien een beetje inschatten wie de andere kandidaat zou zijn.

  Rop stemde óf op Tim óf op Klaas (of een beetje van allebei). Mocht hij meer op Tim hebben gezeten dan kan de andere persoon Taeke zijn. Hij zit namelijk op Tim. Mochten ze allebei hetzelfde aantal vragen op Tim geantwoord hebben en Tim blijkt niet de Mol, dan zijn deze antwoorden dus fout. Dit betekent dat er een kans bestaat dat hij de volgende afvaller is. Mocht Rop meer richting Klaas neigen dat zou Annemieke de andere kandidaat zijn, die mogelijke hetzelfde aantal vragen op Klaas beantwoord heeft.

  Tim en Klaas hebben op Annemieke gestemd. Uiteraard kan het natuurlijk ook zo zijn dat een van hen hetzelfde aantal fouten heeft gehad. Het blijf natuurlijk gissen. Nog eventjes en dan weten we het!