#47 Moltalk 2.0; aflevering 1 seizoen 17

Ja, hoor. Hij is er weer! Alive, kicking en boven de grond. DE MOL. Vorige week zaten we allemaal wiebelend, nagel bijtend, zwetend en gespannen IN de tv. En zoals elk jaar is het weer lastig om deelnemers en mollen uit elkaar te halen, om te zien wie bluft en wie de waarheid spreekt, om uit die tunnelvisie te blijven en uiteindelijk dus ook de juiste Mol op het spoor te zijn. That’s where I come in! Elke week bezorg ik je weer een hoop Molinformatie, hopelijk zo ongekleurd mogelijk, om je wat op weg te helpen. Waarom nu op dit moment? Dan heb je nog wat leesvoer om met een klein opfrissertje de aflevering van vanavond in te gaan.

Een lesje Wie is de Mol
Voor ik start met mijn analyse van aflevering 1; een klein toelichtinkje voor de nog-niet-Molkijker. Want als je nog niet kijkt, dan moet je dat NU gaan doen! Goed, tien (semi) bekende Nederlanders reizen af naar de mooiste uithoeken van de wereld. Ditmaal strijkt het gezelschap neer in Oregon, Amerika. Onder deze 10 kandidaten bevindt zich één Mol. En niemand weet wie dit is. Daar waar de 9 kandidaten hun best doen om door middel van opdrachten geld in de pot te krijgen, probeert de Mol de boel stiekem te saboteren, zodat er juist zo min mogelijk geld in de pot komt. Elke week volgt na een aantal opdrachten een test en executie, met vragen over de identiteit van de Mol. Wie deze test het slechtste maakt moet uit het spel. De Mol gaat nooit naar huis. Wie er aan het eind van het seizoen het juiste antwoord kan geven op die ene vraag waar het allemaal draait gaat met al het verzamelde geld dat in de pot zit blij, voldaan en met een glimlach naar huis. En wat die ene vraag dan is? Wie is … de Mol?!

Vlees in de kuip
Oké, hatsekidee, we gaan van start. Wat een spanning en sensatie. Ik slaap er nu al onrustig van. Laten we beginnen met de kandidaten van dit jaar:

Diederik Jekel: wetenschapsjournalist, schrijver, presentator en 32 jaar. Nu al de komische noot en ‘best friend’ in de groep.

Imanuelle Grives: actrice (Celblok H, Vechtershart, Alleen maar nette mensen) en 31 jaar. Is zo gedreven en gefocust dat ze soms haar manieren vergeet. Bewaart haar mollenboekje net niet in haar onderbroek.

Jeroen Kijk in de Vegte: radio-DJ en voice over van 42. Wanneer hij praat denk ik steeds dat ik per ongeluk naar de commerciële ben gezapt.

Jochem van Gelder: onze Praatjesmakers presentator, zanger (oh ja?), heeft drie zoons en is met zijn 53 de oudste van het stel. Je wilt bijna dat hij de Mol is, alleen maar om een Molvraag naar Willem Wever te kunnen sturen.

Roos Schlikker: auteur en journaliste van 41. Als ze niet lacht en/of onder haar neus wrijft liegt ze. Good to know!

Sanne Wallis de Vries: 45-jarige cabaretière en actrice. Is al verdacht om het feit dat ze mee doet.

Sigrid ten Napel: actrice en benjamin van de groep met haar 23 jaar. Een oude ziel en het intellect van heb ik jou daar.

Thomas Cammaert: acteur van 32. Als er een Belg mee doet, dan moet dat de Mol wel zijn.

Yvonne Coldeweijer: musicalactrice, presentatrice en vlogger. Zij was haar tijd ver vooruit, als 30-jarige vlogster. Spring-in-het-veld-achtig typje, die alles geweldig vindt.

Vincent Vianen: 32-jarige choreograaf en danser. Ook al was zijn Molavontuur kort, hij had toch ‘een hele gezellige avond’ met Yvonne. Snoeperd.

Into the woods
Het avontuur begint in een bos, niet ver van Portland. De kandidaten gaan op zoek naar 4 Molbriefjes met een helikopter er op. Deze helikopter brengt je namelijk een stapje dichterbij de volgende aflevering en ook naar Portland. Thomas, Vincent, Jeroen en Roos zijn de gelukkigen. De overige 6 gaan op een wat minder snelle manier naar deze merkwaardige stad. Maar wellicht maken zij van hardlopers doodlopers.

Na een grondige analyse, ook qua lichaamstaal, viel dit me op:

Roos
Zegt dat ze niet zo goed is in dingen vinden. Toch vindt ze het helikopterbriefje. Later zegt ze dat  ze met de klok mee heeft gezocht. Met de klok mee zoeken in een bos.. HOE DAN? Qua zoekactie doet ze wel logische dingen.

Sigrid
Zegt “ik heb het hele bos binnenstebuiten gekeerd”. Lijkt me vrij onmogelijk.

Imanuelle
Heeft naar eigen zeggen overal gekeken, terwijl ze op de beelden vrij recht op haar doel afrent en dus heel veel dingen om haar heen mist.

Thomas
Vindt het kaartje op de grond. Mol, grond..

Yvonne
Rent als een kip zonder kop rond en keek een beetje theatraal en gespeeld om zich heen.

Jeroen
Zegt dat hij als een kip zonder kop door het bos loopt, terwijl hij echt super chill om zich heen kijkt, zich omdraait en dan opeens dat kaartje vindt. Je ziet hem wel lichtelijk opspringen op het moment dat hij het ziet. Dus een vrij logische reactie.

Op naar Portland
De zes kandidaten zonder felbegeerd helikopterbriefje reizen in twee busjes met twee teams van drie naar Portland. Beide teams hebben een briefje, waarop vijf plekken staan waar geld te vinden is. Bij het vijfde adres staat een vraagteken. Diederik komt er als eerste mee dat het vraagteken waarschijnlijk te maken heeft met die ‘akelige, akelige mensen’ die in de helikopter zitten. Touché. Ook vinden ze een telefoon waarmee ze met elkaar kunnen communiceren.

Sanne is de eerste die voorstelt dat haar team naar het vraagteken gaat, maar uiteraard is het andere team het daar niet mee eens. Dan stelt Sanne voor om eerst het geld op te halen en als er tijd over is naar het vraagteken te gaan. Sanne, HET IS WIE IS DE MOL! Iedereen wil het vraagteken.

Maar Jochem slaat terug en fietst er in dat zijn groepje naar het vraagteken gaat.  Wij doen 5 en 4 en jullie 1 en 2 en dan meeten we halfway bij adres 3, zoiets zei hij. Waarop Sanne meteen zegt dat dat haar een goed idee lijkt. Sanne? Net wilde je nog graag het vraagteken en nu sta je hem vrijwillig af! Ook Diederik gaat er in mee.

Dit was ook opvallend:

 • Imanuelle laat non-verbaal blijken dat ze het er helemaal niet mee eens is dat het andere team op zoek gaat naar het vraagteken. Toch laat ze dit verbaal niet horen. Als je iets echt niet wilt dan laat je toch wat meer van je horen..?

Team Heli
De vier met het golden heli ticket (Thomas, Vincent, Jeroen en Roos) gaan een stukje sneller en zijn al in Portland aangekomen. Eenmaal geland zien ze een rode vlag, een verrekijker en een brief hangen. Door goed te speuren vinden ze een locatie (Hawthorne Bridge) en een wachtwoord (Keep Portland weird).

Ze vinden de juiste brug en klimmen naar boven, op weg naar een kistje. Opeens gaan er allemaal katrollen draaien en gaat de brug omhoog. Het is allemaal super magisch en cool. Opeens stond het verkeer van Portland stil voor een opdracht van dat Nederlandse programma Wie is de Mol!

De brug gaat omhoog richting een sleutel, die ze moeten hebben om het kistje te openen. Wanneer het kistje eenmaal open is blinken daar 4 prachtige, groene vrijstellingen. Maar! Voor de oplettende kijker; onder de vrijstellingen ligt een soort pakketje, ingepakt in van dat bruine ouderwetse papier. Geen haan kraait ernaar. Behalve Jeroen. Hij pakt het pakketje uit het kistje en doet er vervolgens eigenlijk niets mee. Waarom? Ik zou echt meteen willen weten wat er in zit!

Ook dit viel op:

 • Voor ze de juiste code vinden ziet Roos door de verrekijker  een wit afgebladderd huisje zonder ramen met daarop de tekst: open here please 353246 46. “Dit is het wachtwoord, hoe duidelijk wil je het hebben” zegt Roos enthousiast. Uiteindelijk bleek dit niet het wachtwoord te zijn. Op de heli stonden de tekens N353NH, waarin dezelfde cijfers voorkomen.  Wellicht is het een link naar haar? Misschien ga ik hier volgende week nog een analyse op los laten.
 • Waarom laten ze het woord aan Roos om te liegen over het vinden van de vrijstellingen? Zij neemt de dirty job op zich, maar kan helemaal niet liegen, met dat gewriemel aan haar neus en haar niet oprechte teleurgestelde blik.

Drie blije Team Heli leden

Geldzoekers
Eenmaal aangekomen in Portland gaan de twee teams van drie op pad om te zoeken naar het geld. Het groepje van Jochem, Sigrid en Yvonne gaat lekker en doet niet veel verdachts, maar het andere groepje met Diederik, Sanne en Imanuelle is inmiddels uitgegroeid tot een grote, collectieve Mol.

Want deze groep mist tot twee keer toe de paal waar het Molenvelopje aan vast zat. Imanuelle loopt er twee maal vlak langs en kijkt ook nog eens om in de juiste richting, maar ziet het envelopje niet. Vervolgens gaan ze op zoek naar een Thais eettentje. Diederik stelt meteen voor om linksaf te gaan, waarop Imanuelle zegt dat ze rechts het woord Thai ziet. Ze herhaalt het nog eens en wijst er zelfs naar, waarop Diederik naar links loopt en zegt “ja, we kunnen het hier even vragen”. En toen opeens scheen Sanne ook iets Thais aan de linkerkant gezien te hebben. Pas bij de derde keer dat Imanuelle nog eens de nadruk op die Thai aan de rechterkant legt gaan ze er op af en doet Sanne alsof ze het envelopje gevonden heeft.

Maar ach, wel 1250 euries in de pot.

Bioscoop Bagdad
Na een gezellige avond waarin Vincent aan Yvonne vertelt dat hij een vrijstelling heeft en er wellicht meer heeft plaatsgevonden zitten de kandidaten aan de ontbijttafel. Roos, Thomas, Vincent en Jeroen worden van het ontbijt weggehaald. De rest van de groep komt later terecht in een super mooie, authentieke bioscoop, genaamd Bagdad. Eenmaal in de comfortabele bioscoopstoelen krijgen ze op het grote scherm te zien hoe Art met de kandidaten praat die een vrijstelling hebben verdiend. De beerput gaat open, de 6 in de bioscoop genaaid. Zoiets.

De vier vrijstellinglovers krijgen de vraag of ze bereid zijn om hun vrijstelling in te leveren voor een groepsvrijstelling. Maar! Wie is de Mol zou Wie is de Mol niet zijn als en nog een stuk of twee addertjes onder het gras zouden zitten. En ja hoor, daar kwam de spreekwoordelijke aap uit de mouw. Die groepsvrijstelling ging alleen maar door als ze alle vier hun vrijstelling in zouden leveren. Roos moest er nog over nadenken (ja, ja). Thomas deed alsof hij er over na moest denken, maar was er duidelijk uit. Jeroen, oftewel Judas – volgens kamergenoot Sanne, zegt het niet te gaan doen. En bij Vincent was het antwoord op al Art zijn vragen bij voorbaat al nee. Nee, nee, nee, nee, nee en nee. Die heeft, ik citeer, ‘niet heel veel lovies en kudos gekregen van de groep’ en zeker niet van Diederik. Hij moest eens weten..

Dan krijgt de groep te horen dat ze met het briefje met het vraagteken het recht hebben verdiend om één vrijstelling ongeldig te maken. No lovies en kudos voor Vincent. En helaas verlaat hij het strijdtoneel.

 

Vaarwel..

Wat verder opviel:

 • Vincent vertrouwt Yvonne, maar zijn vrijstelling wordt meedogenloos afgepakt.

Voorstelfilmpje
Omdat dit de allereerste aflevering van het seizoen was werden de kandidaten nog eens goed aan ons voorgesteld in korte filmpjes tussendoor. In deze voorstelfilmpjes kwamen een aantal verdachte dingen voor:

 • Jochem laat het voorkomen alsof hij helemaal geen kwaliteiten van een Mol heeft. Wat natuurlijk impliceert dat hij het niet zou kunnen zijn. Niets is wat het lijkt..
 • In het voorstelfilmpje van Sigrid zie je haar als actrice in actie en hoor je haar zeggen: weet je waar ik helemaal gek van word? Al dat gelieg en gelul. Zal dit slaan op haar rol als Mol? Ze kijkt in het introfilmpje ook erg verlegen naar beneden. Nu is ze een actrice en kan dit ook gespeeld zijn, maar vanaf nu ga ik meer letten op haar lichaamstaal. I’m watching you, Sigrid!

… zo gedaan
De titel van de aflevering. Zo gezegd, zo gedaan. Laten we er vanuit gaan dat er naar dit spreekwoord wordt gerefereerd. Deze hersenspinsels helpen je wellicht met het leggen van de link naar de Mol:

 • Het is nog niet meteen duidelijk wat het vraagteken is. Sigrid zegt: “misschien komt het later nog wel”.  En zo geschiedde.
 • In de biecht komt Jeroen terug op wat Art zei; hardlopers worden wellicht doodlopers. “Misschien kunnen ze die vrijstellingen nog van ons afnemen”, zegt hij. Zo gezegd, zo gedaan?
 • Yvonne zegt tijdens de test: “ik heb beloofd aan mijzelf om mijn intuïtie te volgen” en dit deed ze bij het invullen van de test. Zo gezegd, zo gedaan!
 • Thomas zegt aan het ontbijt; “zo meteen komt Art, dan wordt alles duidelijk, watch me”. En dat is letterlijk gebeurd. Art kwam, hij vertelde hoe het zat en de kandidaten keken naar Thomas op het bioscoopscherm.

Nog meer hints

 • Portland staat ook wel bekend als The city of Roses. Wellicht een verwijzing naar Roos.
 • Het shirt van Diederik. De uitleg hiervan volgens widm.nl: ‘Diederik heeft 6,02×1023 op zijn shirt staan. Dat is de constante van Avogadro, een fysische constante die de verhouding tussen aantal deeltjes en hoeveelheid stof aangeeft. De constante is gedefinieerd als het aantal deeltjes per mol’. Die meneer avocado heeft het goed bekeken.
 • Onderweg zag je in Portland een glimp van een poster van Sweeney Todd. In deze musical heeft Sanne gespeeld.

Wie stemt op wie?
Yvonne gaat voor Vincent. Ook Thomas en Jeroen vindt ze nog wel verdacht.

Thomas stemt op Roos en Vincent.

Imanuelle heeft Sanne als hoofdverdachte.

Sanne spreidt op Sigrid, Imanuelle en Thomas en baseert deze keuze op de kennis die ze op heeft gedaan met haar vak.

Jeroen stemt op Vincent en ook een beetje op Sanne.

Van Diederik weten we niet op wie hij stemt. Zal hij er uit gaan?

Roos kiest voor Sigrid als Mol.

Sigrid stemt op Sanne, Roos, Vincent & Jochem.

Jochem verdenkt Diederik, Sanne, Roos & Jeroen.

En Vincent kiest voor Thomas, Diederik en Sanne.

Dingen om op te letten de komende afleveringen

 • Lichaamstaal van Sigrid
 • Roos en liegen; onder haar neus wrijven en “als Roos niet lacht dan liegt ze”
 • Uitspraken van Thomas en zijn soapacteurachtige looks, waarbij je jezelf de vraag moet stellen ‘is dit oprecht of is dit geacteerd’?
 • Diederik zegt te gaan letten op wie de Mol is met de volgende gedachte: “eigenlijk kan een Mol zich nooit laten gaan”. Bedankt voor de tip, Died.