#48 Moltalk 2.0; aflevering 2 seizoen 17

Aflevering 2 van seizoen 17 is er een die in de boeken kan als dé mega spannende aflevering van de afgelopen seizoenen. En dan spanning in de enge zin van het woord. Het is dat het Wie is de Mol is en dat je weet dat het goed komt, maar het zou me niets verbazen als de onschuldige niet-Molkijker langs aflevering 2 was gezapt en dacht in een scene van een horrorfilm beland te zijn. Deelnemers verdwenen uit enge, verlaten, afbrokkelende papierfabrieken, triggerhappy sluipschutters lagen op de loer aan de rand van een donker, werkend, doch mensloos kermis terrein – inclusief krakende, spooky geluiden en een hijger door de portofoon. Wat was het heftig en spannend en wat was het tof!

De eerste opdracht vond plaats in een verlaten papierfabriek, de Blue Heron Paper Mill. Een plek die de eerste industrie naar Oregon bracht en er voor zorgde dat de streek welvarender werd. Op zeven verschillende plekken in de fabriek konden opdrachten vervuld worden om op deze manier geld voor de pot te generen. Tijdens deze opdrachten gebeurden er onverklaarbare dingen. Drie kandidaten verdwenen en geen mens wist waar ze naar toe waren. We zagen nog net hoe drie witte busjes met geblindeerde ramen wegreden. Roos, Jeroen en Diederik, waar zullen ze heen zijn gegaan…

Blue Heron Paper Mill
Drie groepjes van 2 en een groepje van 3 gingen op pad door de verlaten fabriek. Roos en Jochem vinden eerste opdracht; een grote industrieel uitziende muur met een heleboel cijfers, letters en tekens met groene verf erop geschilderd. Roos volgt een touw en komt zo bij een laptop waarin de code ingevuld moet worden. Jochem doet zijn uiterste best om de code zo goed mogelijk over te brengen aan Roos via de porto, maar komt er achter dat Roos is verdwenen! Ze heeft nog net HXvfrW in kunnen vullen.

Diederik en Jeroen vinden ook een opdracht. Aan verschillende waslijnen zijn een shitload aan A4-tjes met woorden erop opgehangen. Via een scherm in een andere ruimte krijgt Diederik deze woorden te zien en speelt ze vervolgens via de portofoon door aan Jeroen, die in een andere ruimte de briefjes met de opgenoemde woorden van de waslijn moet halen. En toen kwam er een hint! Letterlijk!

De volgende woorden kwamen op de A4-tjes voorbij: HINT – TITEL – ROOS – CLUE – BOMEN – HALVERWEGE – POSTZEGEL – HOUT – WAARDE – PAPIER – FABRIEK – JOKER – ZWARTE – TEST – SCHRIJVEN – SCHRIJVERS. Als we kijken naar de woorden HINT, TITEL, ROOS, CLUE, SCHRIJVEN en SCHRIJVERS zouden dit duidelijke verwijzingen naar Roos als Mol kunnen zijn. Ze was immers ‘meegaand’ (titel van de aflevering) door meegenomen te worden in een busje en als columnist is het woord SCHRIJVEN ook erg van toepassing. Toch zien we ook nog de woorden MOL en IMMANUELE in hetzelfde shot voorbij komen en zien we later ook nog eens het woord MOL en dan de achterkant van Jeroen. Verwarring alom.

De A4-tjes aan de waslijnen

En vervolgens is Jeroen ook opeens weg! Het laatste woord dat hij van de waslijn aftrekt en bovenop zijn stapeltje ligt is WAARDE. En niet veel later heeft Diederik ook het pand verlaten, omdat Thomas, Imanuelle en Yvonne hem alleen achterlaten.

Terwijl iedereen uit het spel verdwijnt zijn Sigrid en Sanne bezig met twee typemachines. Een van de opdrachten is om een tekst foutloos na te typen. En ook al heeft Sanne een typdiploma, het wil allemaal niet echt vlotten. Uiteindelijk stelt ze voor om het origineel aan Art te geven, want hij weet toch niet dat het origineel is. Sanne.. Er staan 3 camera’s op je snufferd!

Dit viel ook op:

 • Jochem is de enige persoon die alleen achter bleef in een ruimte van de papierfabriek, maar niet werd meegenomen.
 • Via de portofoon horen de kandidaten dat Jochem de code opnoemt voor Roos. Natuurlijk stoort dit, maar Jeroen zet daarop het geluid van zijn portofoon uit. Wat natuurlijk raar is, want zo kunnen ze niet meer met hem communiceren. Dit getuigd zeker niet van etherdiscipline!
 • In de tekst die Sanne en Sigrid overtypen staat de datum 14 juni. Dit blijkt de verjaardag van Jeroen te zijn.
 • Jochem en Yvonne zijn de enigen die geld hebben verdiend. Dit haalt de verdenking van Jochem af en aangezien Yvonne uit het spel ligt was dit een blijk van kandidaten gedrag.
 • Aan het begin van de opdracht zien we flitsen van beelden van de papierfabriek. We zien een A4-tje in beeld waar HINT op staat en vervolgens zien we de muur met groene cijfers, de code die Roos in de laptop moest invoeren. Ook heeft de tekst wel wat weg van de formule die Diederik in de vorige aflevering op zijn T-shirt had staan.

Freakshow kermis
De avond valt en de kandidaten vervolgen hun weg naar Oaks Amusement Park. Een totaal verlaten, super scary pretpark, waar alle attracties aan staan, maar geen ziel te bekennen is. Krakende, piepende, knarsende geluiden schallen over het terrein. Maar niet is wat het lijkt! Het park wordt in de gaten gehouden door ‘triggerhappy’ bewakers, die met hun laserpistool op de loer liggen. Gewapend met porto en lasergun moeten de kandidaten veilig bij een attractie aankomen, een ritje maken en weer ongeschonden bij het startpunt aankomen. Lukt dit? Dan komt het bedrag dat de attractie waard is in de pot. Oaks Amusement Park, where the fun never ends…

Imanuelle beleefde haar shining moments tijdens deze opdracht. Als een malle rent ze over het terrein, gebruikt prullenbakken als schild, vecht voor het vaderland, probeert iedereen neer te knallen en maakt de meest hilarische opmerkingen. En tussen al de RATATATATA’s en het ontvluchten van de sluipschutters krijgt ze het voor elkaar om €500 in de pot te krijgen.

#RATATATATARATATATATA

Sanne vond het allemaal iets minder leuk en produceerde een epic oergeluid in ‘The screaming eagle’ om vervolgens óók voor 500 euries te zorgen. En hoewel deze twee dames hebben gezorgd voor het spekken van de pot gebeurden er ook wat verdachte dingetjes tijdens deze opdracht:

 • Jochem begint als verkenner, maar vergeet tussendoor updates te geven over het terrein en wat zich waar bevindt.
 • Jochem maakt een ritje in de achtbaan á 500 euro, maar wordt op de terugweg afgeknald door een sniper.
 • Thomas komt in de buurt van een attractie ter waarde van €750, maar zegt omringd te zijn door snipers en gaat uiteindelijk voor een attractie van 250 euro. Hij sleept wel geld in de pot, maar met iets meer moeite had het €750 kunnen zijn.
 • Sigrid geraakt in een soort trip met mieren en groene draaiende dingen. Ze zet haar smetvrees even opzij en schuilt op advies van Imanuelle achter een prullenbak. Was ze daar maar gebleven, want door verzuurde benen (ja ja) rent ze weg en zoekt – tevergeefs – dekking achter een picknicktafel (bestaande uit zeer grofmazige structuren waar elke laserstraal zó doorheen snijdt). Natuurlijk wordt ze faliekant afgemaakt door een bewaker. Met een grijns op haar gezicht levert ze zo de 750 euro weer in.

En Sigrid is duidelijk de Mol..

In court
De drie vermiste kandidaten zijn die dag niet meer terug gekomen. Ook de volgende ochtend is er nog geen spoor van hen te bekennen. De overige zes gaan naar een Amerikaanse rechtbank. Een super indrukwekkend gebouw, met goud en foto’s van Obama, net als in de film.  Imanuelle, Sigrid, Yvonne, Jochem, Thomas en Sanne nemen plaats op de jury stoeltjes en krijgen te horen dat er drie verdachten terecht zullen staan. Stuk voor stuk vertellen deze verdachten wat ze in de afgelopen vierentwintig uur hebben gedaan. En natuurlijk spreekt een van hen niet te waarheid. De jury moet vervolgens een oordeel vellen. Maken ze de juiste keuze dan verdienen ze 1000 euro voor de pot. Maken ze de verkeerde keuze? Dan komt er geen geld in de pot, krijgt de leugenaar een vrijstelling en gaat diegene automatisch door naar de volgende aflevering. It’s on!

Verdachte Kijk in de Vegte
De eerste verdachte werd Jeroen. Terwijl hij bezig was met de opdracht in de fabriek werd hij meegenomen en in een busje gesmeten, vertelt hij. Vervolgens komt hij met een bizar verhaal dat hij die avond als ‘Elvis from the Netherlands’ zou optreden met een repertoire van 5 Elvishits. Goed oefenen, een prachtige Elviswaardige outfit kopen, de zaal inpakken met zijn zoetgevooisde stem, handtekeningen uitdelen, alle clichés werden de kast uit getrokken. Toch geloofde Thomas meteen wat hij zei. Sanne denkt dat hij liegt. Uiteindelijk blijkt dat hij de waarheid vertelt.

Verdachte Schlikker
Roos scheen een tripje naar Las Vegas gemaakt te hebben. Het werd een avond met selfies met Elvissen (ja, het waren er meer), grote roze cocktails, gokken en laat je nest in. Sigrid, Yvonne en Thomas (Sanne stiekem ook) stemmen op haar als verdachte. “Alle klassieke tekenen van liegen spatten van dit verhaal af”, zegt Yvonne. Jammerrrr, Roos sprak de waarheid. Ze lachte en wriemelde niet onder haar neus. Dus voor mij was het snel bekeken. Wat ze zegt is waar!

Verdachte Jekel
En toen kwam het broodje aap verhaal. Met het oh zo mooie Great Vulcano Lake en met twee landrovers en twee boswachters in kano’s op zoek naar 6 kleine bevertjes. Een prachtig verhaal, waar de vrouwelijke kandidaten nog net geen traantje bij wegpinkten, maar het was overduidelijk gelogen. Er kon geen lachje vanaf. Toch bleek zijn verhaal overtuigend genoeg (hoe dan?) en gaat Diederik er met een vrijstelling vandoor.

Ook dit viel op:

 • Jochem stemt als enige op Diederik als verdachte. Dit zou kunnen betekenen dat hij de Mol niet is, want anders had hij wel op een ander gestemd zodat er zeker weten geen geld in de pot kwam.
 • Ik heb niet gezien dat Imanuelle heeft gestemd. Opvallend..
 • Omdat Roos er de hele dag niet bij is geweest vraagt ze Imanuelle om informatie. Eerder die dag spraken de zes niet-ontvoerden af dat ze niets zouden vertellen over de afgelopen opdracht aan Roos, Diederik en Jeroen. Super slimme en sluwe Imanuelle komt dan met het argument dat ze niets hebben afgesproken over het lezen van de informatie. En zo deelt ze de opgeschreven informatie met Roos. Zou dit een echte vertrouwensband zijn en is Imanuelle zo lief om haar info met Roos te delen? Of deelt Imanuelle valse informatie, zodat Roos op het verkeerde been wordt gezet?

Meegaand
‘Meegaand’ is de titel van aflevering 2. Wellicht leiden deze aanwijzingen naar de juiste Mol:

 • Imanuelle en Thomas vinden uiteindelijk een opdracht in de Blue Heron Paper Mill. Ze moeten in een ruimte op zoek naar 500 euro. Thomas start met het afrollen van een rol papier, want misschien zit het briefje er wel tussen. Dat zou natuurlijk kunnen. Imanuelle denkt niet dat het geldbriefje hier tussen zit. Thomas gaat hier in mee. Maar wellicht zat het briefje er wel gewoon tussen?
 • Diederik, Roos en Jeroen gingen mee met de busjes.
 • Sterker nog, Diederik is de enige die niet zegt dat hij werd ontvoerd, maar dat hij werd meegenomen naar het hotel. Klinkt heel wat vredelievender en meegaander.
 • Sanne stemt in de rechtszaal in eerste instantie op Jeroen, maar wil later in de stemming toch ook mee gaan met de groep die op Roos stemt. Meegaand?

Andere opvallende zaken
Best friend en mede Molliefhebber Barbara attendeerde mij er op dat in beide afleveringen tot nu toe twee keer een tweetal dieren voorbij is gekomen. In de eerste aflevering waren dit twee eendjes en in de tweede aflevering twee zeehonden. Ik vond dit best een opvallende zaak, want wat zou dit kunnen betekenen? Mijn brein werd aan het werk gezet.

Wat me ook opviel is dat er twee tweetallen tijdens de opdracht in de Blue Heron Paper Mill, wreed uit elkaar gerukt werden. Op het moment dat ze als tweetal uit elkaar waren gehaald en dus alleen achter bleven werd er een ontvoerd. Eerst Roos, daarna Jeroen. En toen Thomas, Yvonne en Imanuelle Diederik alleen achter lieten was hij ook de sjaak. Ik heb er even goed over nagedacht en mijn analytische skills er op los gelaten en ben met een aantal verschillende zaken en theorieën gekomen:

 • Wat nu als er twee mollen in het spel zijn en de redactie van Wie is de Mol dit ons probeert duidelijk te maken met dit soort aanwijzingen?
 • Wellicht zijn het de dieren die verwijzen naar de juiste Mol?
 • Toen dacht ik; is er misschien iemand onderdeel van een tweeling? Na een intens internetresearch moment kwam ik er achter dat de naam Thomas tweeling betekent in het Aramees!
 • En Jochem en Jeroen hebben beiden als sterrenbeeld Tweelingen.
 • Ook Diederik verwerkt het getal 2 in zijn biecht in de rechtszaal. Hij heeft het over twee landrovers en twee boswachters, die hem op stonden te wachten.
 • Roos ging op de foto met twee Elvissen.
 • Sigrid en Sanne gingen aan de slag aan 2 typmachines.

Conclusie: het getal 2 speelt een grote rol in deze serie. En wat vindt je van de Instagramfoto die Thomas afgelopen week plaatste?

Twee Thomassen, tweeling, het getal 2; ze komen samen in Thomas Cammaert

Wie stemt op wie?

Thomas stemt op Roos, Jeroen en op Imanuelle.

Van Imanuelle krijgen we niet te horen op wie ze heeft gestemd. Wel zegt ze dat ze over 4 mensen spreidt. Misschien zijn dit dezelfde 4 mensen als in de vorige aflevering?

Yvonne stemt naar mijn idee voor bijna 100% op Roos en vliegt uit het spel. Zal Roos het dan zeker niet zijn?

Roos vertelt niet op wie ze stemt, maar heeft de tactiek van kansberekening ingezet. Wanneer er bijvoorbeeld een vraag komt als ‘Is de Mol uit de groep gehaald?’, dan antwoordde ze ‘nee’, omdat de meerderheid niet uit de groep is weggehaald.

Jochem gaat voor Roos, Sanne en Diederik.

Sanne stemt op Imanuelle en ook een beetje op Sigrid.

Sigrid vindt Jeroen verdacht.

Jeroen maakt zijn test op de gok, omdat hij er een dag niet bij is geweest. God zege de greep!

Diederik stemt niet, omdat hij een vrijstelling heeft. Vorige week hoorden we niet op wie hij heeft gestemd, dus wie hij verdacht vindt blijft een raadsel..