#49 Moltalk 2.0; aflevering 3 seizoen 17

Nu Yvonne het spel heeft verlaten verplaatst de groep zich vanuit de grote stad even richting de natuur. In twee witte busjes vertrekken ze van Portland naar Manzanita. Een fijn verblijf aan zee. Ze verzamelden geld in de duinen, harkten het strand lekker aan en genoten van een vuurwerkshow. Na twee opdrachten vertrokken ze weer naar de stad, naar Portland. En in de city of roses verliet Roos het strijdtoneel. Voor haar viel het doek. Een ding weten we nu zeker. Roos is niet de Mol. Maar of ons dat uiteindelijk gaat helpen in de zoektocht naar de échte bedrieger? Dan gaan we nog zien!

Lekker in de duinuh
In Manzanita, ook een mooi stadje achter de duinen, vindt de eerste opdracht plaats. Niet achter, maar op de duinen moeten de kandidaten geld verzamelen die ze kunnen vinden onder klepjes op rode en blauwe paaltjes. Dit alles gebeurt in estafettevorm. De eerste gaat op pad, verzameld geld en geeft het estafettestokje én de opgehaalde doekoes door aan de volgende. Maar! Ze moeten best een beetje opletten. Er is namelijk ook ‘half geld’ in omloop. Een half biljetje zorgt voor min geld. Tenzij ze nog een half biljetje van hetzelfde bedrag verzamelen. Dan is het geldbiljet weer heel en komt het in de pot. Klinkt logisch toch?

Er was ook een coach nodig, die alles nauwlettend in de gaten hield. De keuze viel op Diederik. Maar of hij nu daadwerkelijk iets kom bijdragen? We will see. €1130,- is het uiteindelijke bedrag, maar door een half briefje van 1000 euro wordt dit top bedrag verlaagd naar slecht €130,- in totaal. Balon!

Opvallend!!

 • Jeroen start en slaat het eerste zijpad over waar een half briefje van 1000 te vinden is. Zo kan het natuurlijk nooit een heel briefje worden.
 • Sanne zit natuurlijk weer te mollen en vraagt midden in de opdracht hele rare en onbelangrijke dingen over de portofoon. Molletje..
 • Diederik geeft Sanne de opdracht om alle briefjes die ze verzameld heeft met Imanuelle uit te zoeken en de halve briefjes apart te leggen. Maar eenmaal aangekomen snelt Imanuelle er vandoor. Weg kans om het geld te checken.
 • Pakt Sanne nu wel of niet dat halve briefje van 500 euro?
 • Sigrid geeft meerdere malen aan dat de kartonnen briefjes niet meegenomen moeten worden, maar alleen verwijzen naar het echte geldbiljet dat gevonden kan worden. Dit haalt voor mij de verdenking van haar af. Een Mol zou lekker achterover leunen en het een chaos laten zijn.
 • Jochem mist een paaltje dat dicht bij hem in de buurt stond. Verdacht?
 • Jochem pakt de halve 1000. En omdat Jeroen het eerste zijpad met de halve 1000 heeft gemist is Jochem de boosdoener in het verhaal. Hij zorgt dus voor die min 1000 euro.
 • Gunstige positie, zo aan het einde van het traject, Thomas.
 • Thomas vraagt aan Diederik of hij hem kan zien, waarop Diederik antwoord dat hij hem heel erg in de verte ziet, maar niet precies kan zien wat hij doet. Dit is dus een vrijbrief voor Thomas om alles te kunnen doen wat hij wilt. Geld in zijn zak stoppen? Geld weggooien? Diederik ziet het toch niet.
 • Thomas heeft een wit rood gestreept shirt aan en oplettende kijkers legden de link met het t-shirt van Wallie of Waldo. Je weet wel die lange, vrolijk bemutste jongen die zich altijd verschuilt in een zee van mensen en die je vervolgens dus moet vinden. In dit spel is men natuurlijk ook op zoek naar iemand. Naar de Mol!
 • Het lijkt er sterk op dat Thomas geld in zijn zak stopt. Je ziet het niet heel goed, maar kijk het terug en aanschouw dat hij een beweging maakt richting zijn broekzak.

 Stopt Thomas nou geld in zijn zak?

Harken aan zee
6 kandidaten krijgen van Art de opdracht om met alles wat ze kunnen vinden op het strand zoveel mogelijk namen van deelnemers uit te beelden in het zand. Ze mogen geen cijfers en letters gebruiken en hebben slechts 5 minuten om te tekenen. Ze kunnen 500 euro per goed gerade naam verdienen. En wanneer de opdracht begint? “Dat merken jullie vanzelf” zegt onze geliefde Art. En dat deden ze!

Het zonnetje zakte langzaam in de zee en het mooie strand werd gehuld in duisternis. Opeens was daar een flits en een knal en werd het totale strand verlicht door prachtig vuurwerk. (“Woooow – oh nee ik moet tekenen – woooow – oh nee, focus!”). De kandidaten gingen aan de slag. Voor elke kandidaat was er een tekening bedacht. Gewapend met hark en een paar takken tekenden ze voor Diederik een mannetje met een brilletje, voor Jeroen een radio en voor Imanuelle de vlag van Suriname. Toen was de tijd om. Harken neer! En daar kwamen Ima en Sigrid om binnen een luttele minuut te raden wat de tekeningetjes nu precies voorstelden.

Viel op:

 • Voor de groep op het strand aan de slag gaat belt Art ze op om te vertellen dat ze de groep in tweeën moeten splitsen. Thomas pakt in eerste instantie de telefoon en geeft hem aan Roos. Aan de telefoon vertelt Art dat er twee kandidaten apart van de groep moeten worden gehouden. “Het is handig als ze niet nachtblind zijn”. Dit vergeet Roos aan de groep door te geven. Ook Thomas luistert mee en zegt hier niets over.
 • Thomas, Sigrid en Imanuelle willen graag in het groepje van twee. Dit is misschien ook de plek waar een Mol wil zijn.
 • Thomas stelt voor om als herkenbare tekening voor hem een glas gin tonic te gebruiken. Uiteindelijk gaat Sanne door op dit idee en oppert om voor iedereen het favoriete drankje te gaan tekenen. Ten eerste.. Hoe ga je dat uitbeelden? Een Bloody Mary, een ranja en een Mojito? En ten tweede, hoe weten de kandidaten nou van elkaar wat hun favoriete drankje is? In eerste instantie wordt Sanne gek aangekeken omdat ze dit voorstelt. Best logisch natuurlijk. Maar! We vergeten dat Thomas erover is begonnen en het aanzetje heeft gegeven.
 • Thomas begon met het tekenen en afbakenen van verschillende vlakken waar de tekeningen in gemaakt kunnen worden, maar doet dit opvallend dicht bij de kustlijn. En zo verzuipt Roos haar roos.
 • Voor Thomas kiezen ze een tekening van een huilend en lachend masker. Imanuelle oppert dat dit Sigrid moet zijn. “Theater dat ben jij”. Niet aan gedacht dat het ook wel eens Thomas kon zijn.
 • Heel gek dat Imanuelle in eerste instantie de vlag van Suriname niet herkent, terwijl het een duidelijk gevalletje vlag is en de ster ook nog eens met takken is bijgezet in de juiste vorm.
 • Die Mickey Mouse van knuffelbeer Jochem, het zou toch niet moeilijk moeten zijn? Een rondje met twee oren. Heel apart.
 • Het viel me op dat er voor Sigrid geen tekening was.

They see me rollin’
Het team splitst op in tweetallen en neemt plaats in een auto. Aan drie zijden van de vier auto’s staat een gedeelte van een route beschreven. De kandidaten in de auto’s moeten elkaar vinden in het drukke verkeer van Portland, de route in kaart brengen, de route rijden en op de eindbestemming op zoek naar 2000 euro. Klinkt makkelijk, blijkt moeilijk. Ze mogen namelijk tot het einde van de route de auto niet uit, het raam mag niet open en de auto’s mogen niet stilstaan (mits ze voor een stoplicht staan). Elke auto bevat vier enveloppen. De inhoud van deze enveloppen kan met elkaar gecombineerd worden. Op deze manier kunnen ze op de eindlocatie het geld vinden.

Het is een gezellige boel. Diederik en Roos zingen een lekker moppie Nederlandstalige John Denver, Sanne en Thomas doen weer lekker tegendraads, Sigrid en Jeroen nemen de leiding en Jochem en Imanuelle kunnen nog wel wat leren van een lesje etherdiscipline.

 • Sigrid stelt aan Jeroen voor om de enveloppen open te maken, aangezien Art vertelde dat daar aanwijzingen in zouden zitten die linken naar de eindbestemming. Jeroen vindt dit niet zo’n goed idee en de enveloppen blijven dicht. Waarom Jeroen? Art heeft niet gezegd dat ze niet open gemaakt mogen worden.
 • Jochem zit weer eens met de porto te kloten voor de zoveelste keer. Heb je nu echt niets geleerd van Ellie Lust? Of wil je een moeilijk bereikbare Mol zijn?
 • Hierdoor duurt het best lang voordat Jochem en Ima de rest van de groep uiteindelijk vinden.
 • Zegt Jochem nou ‘De Mol’ in plaats van ‘omhoog’?
 • En dan hebben ze elkaar eindelijk allemaal gevonden. Plots slaan Thomas (achter het stuur!) en Sanne onaangekondigd linksaf. Te laat voor de rest om hen te volgen. En zo duurt het lang voor de groep de totale route compleet heeft.
 • Tot overmaat van ramp rijden Roos en Diederik (achter het stuur) zingend de snelweg op en ook zij raken verwijderd van de groep.
 • Jochem zaait verwarring door de verkeerde volgorde van de route die op een auto staat door te geven. Namelijk stap 10 en 11. Hij maakt dit later wel goed, maar dan is het kwaad al geschied. Sigrid maakt hier namelijk later een fout mee. Zo mislukt de opdracht. Sigrid krijgt de schuld, maar het begon allemaal bij Jochem.
 • De route start bij SW Jeffersonstreet. Slaat dit op Thomas Jefferson?
 • Een fanatieke molloot besloot de route die de deelnemers rijden in kaart te brengen. Zo rijdt de colonne ook over Flanders street. Vlaanderen, Belg, Thomas, Mol?
 • En dan zaait Jochem nog meer verwarring door te zeggen dat ze met de auto’s in de volgorde moeten rijden waarop de route op de auto’s staat aangegeven. Dit zorgt ervoor dat Sigrid en Jeroen niet voorop kunnen rijden, terwijl zij de route delegeren.
 • Sanne bedenkt opeens dat ze in een kerkje moeten zijn. Verdeel en heers.

Uiteindelijk komen ze niet bij de juiste eindbestemming aan. Dit moest Powell’s Bookshop zijn. In deze winkel konden ze de volgende boeken vinden, inclusief een boel geld:

Every contact leaves a trace. The greatest scientific detective cases of the twentieth century. Gescheven door Dr. Zakaria Erzinclioglu
Scientific à Diederik?
Detective cases à Sigrid speelt in Penoza, Thomas in Soldaat van Oranje. Ook speelde Thomas in de serie Vermist

Miss Mole, E.H. Young.
Is de Mol dit jaar een vrouw? Dan zouden Imanuelle, Sigrid en Sanne hoog aan het lijstje moeten staan. De naam Young zou kunnen slaan op Sigrid. Zij is de jongste van het stel.

De verwarde cavia, geschreven door oud-Molwinnares Paulien Cornelissen
In de serie Rembrandt en ik speelt Sigrid een personage die Conelia heet.

Een boek over Rembrandt
Sigrid speelt in de serie Rembrandt en ik.

Test en Executie

 

Sigrid stemt op iemand met geluksgetal 13 en vindt Jochem geen geschikte Mol.

Jochem verschuift van 3 naar 2 verdachten. En stemt op iemand die op het strand heeft getekend. Dit sluit Ima en Sigrid uit als verdachten voor Jochem.

Thomas stemt op Jeroen, Roos, Sanne en een beetje op Diederik.

Sanne stemt nog steeds op Imanuelle.

Imanuelle stemt op Jochem, Sanne, Jeroen en Diederik en bestempeld Jeroen als hoofdverdachte.

Jeroen gaat voor Diederik.

En Diederik voor Jeroen.

Roos stemt op iemand die niet achter het stuur heeft gezeten, dus op Jochem, Sanne of Sigrid.

De groep verlaat de City of Roses, en Roos verlaat het spel

Nog meer opvallende zaken

 • Wat me eerder al opviel is dat ze nooit zijn begonnen over wie de penningmeester zou moeten zijn. Jochem begint er eindelijk over en de groep besluit dat de pot naar Roos gaat. (De jaarlijkse penningmeestervloek.. want ze gaat er uit). Wat ik opvallend vond is dat Imanuelle de pot niet wil. Is ze bang om iets fout te doen of hem kwijt te raken? Dat is voor mij kandidatengedrag, want als Mol maakt het dat niet zo heel veel uit. Graag zelfs!
 • Net als elke aflevering heeft Diederik weer een heel opvallend shirt aan met een spruitje. Dit was de bijnaam van Mol Margriet.
 • Het ‘tweelingen’ thema was ook in deze aflevering terug te vinden. Twee vogels, twee witte busjes, kamernummer 445 van Thomas en Diederik (twee dezelfde cijfers).
  Ook zien we vaker timers in beeld met dubbele cijfers 02:22, 44:22 en nogmaals 02:22.

 • Jochem is zijn met toekans bedrukte molboekje kwijt (“in Holland we call them van der Valkjes”) en denkt dat hij hem ergens heeft laten liggen. Best opvallend.. als je een fanatieke kandidaat bent zorg je dat je ten alle tijden je boekje bij je houdt.
 • Hij vraagt aan Sigrid of ze zijn boekje heeft. Ze zegt nee, maar knikt ja..
 • Imanuelle steelt het boekje. Ook echt een risico dat ze neemt. Voor mij tevens een teken van kandidatengedrag. Als Mol heb je er toch niets aan.
 • Sigrid heeft de sleutel van kamer 445. Geen idee hoe ze er aan is gekomen. Het is in ieder geval de sleutel / pasje van de kamer van Thomas en Diederik. Ze gaat naar binnen om tussen hun spullen te neuzen. En neemt uiteindelijk de vragenlijst mee van Thomas. Nu is het de vraag waarom hij die uitgeprinte versie heeft meegenomen. Checken om te zien wat hij heeft ingevuld, handig als hij de test gaat maken, dan weet hij in ieder geval wat zijn antwoorden zijn en welke hij dus niet moet kiezen? Dat zou een reden zijn als hij de Mol niet is. Als hij de Mol wel zou zijn is het de vraag waarom hij dan die vragenlijst uitgeprint heeft meegenomen en best wel op een opvallende plek in zijn koffer heeft geplaatst. Hij ligt eigenlijk voor de grijp. Misschien heeft hij er wel valse info ingezet. En zo niet dan snap ik dat hij in de stress is dat al zijn informatie misschien op straat ligt met het kwijt raken van zijn vragenlijst.
 • Veel straatnamen die beginnen met SW (southwest) zou dit op Sanne Wallis de Vries slaan?

 

Einde verhaal

Zoals elke week kan de titel ook verwijzen naar de Mol. Einde verhaal, was de titel van aflevering 3. Wellicht verwijst dit naar de titel:

 • Sanne en Jeroen besluiten uiteindelijk om een bondje aan te gaan, maar van wederzijds vertrouwen is niet echt sprake. Aflopende zaak en einde verhaal?
 • Thomas stelt ook aan Diederik voor om van hun stageverbond een echt verbond te maken. Diederik stemt in. Voorbij stagebond, hallo vertrouwen. Einde verhaal van het stageverbond?
 • Goede van WIDM hints! Thomas heeft een t-shirt met een pijp aan. De pijp aan Maarten geven betekent einde verhaal.

Il fume une pipe