#50 Moltalk 2.0; aflevering 4 seizoen 17

We zijn al weer bijna op de helft van de serie. Ditmaal vertrekt het gezelschap voor goed uit Portland. Op naar het wilde westen. Op naar Pendleton. Waar cowboyhoeden, cowboylaarzen en saloons nog zegevieren en mannen nog te paard naar hun werk gaan. In eerste instantie lijkt Imanuelle na het vertrek van Roos nog een parkietje die doodgaat van eenzaamheid. Maar al snel zorgt ze, zonder al te veel moeite, voor twee samenwerkingen. Namelijk met Jochem en met Sigrid. Helaas houdt het verbond met Sigrid geen stand. Ze moet het spel verlaten.

Let ‘er buck
Zeven potentiele mollen en Art naderen de Pendleton round-up, een Rodeo Arena in old-fashioned Amerikaanse stijl, om de eerste opdracht uit te voeren. Terwijl ze de arena binnenlopen steekt Art van wal. In het midden van de arena is een vak afgezet met hooibalen. Alle kandidaten moeten een lasso in het vak vinden, die meenemen en aan de overkant van het speelveld komen zonder gepakt te worden door een met lasso bewapende cowboy of cowgirl. Er valt 250 euro per persoon te winnen, mits diegene de overkant haalt. De zevende en tevens laatste kandidaat heeft de grootste verantwoordelijkheid, want die kan het tot dan toe verdiende geld verdubbelen. Lukt dit niet, dan wordt het bedrag gehalveerd. Gelukkig zijn er in het speelveld ook een aantal ‘bunkers’ en obstakels te vinden waar de kandidaten achter kunnen schuilen. Want door zo’n stoer en gevaarlijk uitziende cowboy of cowgirl wil je liever niet meteen geroped worden!

“I’m gonna rope you”. Scary AF

Imanuelle gaat natuurlijk als een malle. Sterker nog, de cowgirl moest blij zijn als ze aan het einde van de opdracht nog op het paard zat, stelt Jochem. Ze gooit zich over een hooibaal heen, hup!, het bunkertje in. Met haar verleidende blik daagt ze cowgirl Bailey uit en hoewel deze chick op het paard er van overtuigd is dat ze Imanuelle gaat ropen, tóch haalt Imanuelle de finish. 250 euro in de pot. Wát een heldin.

Wellicht een aanwijzing naar de Mol..

 • Jeroen trapt af. Het duurt heel lang voor hij een lasso pakt. Op het allerlaatste moment grijpt hij er pas een, maar haalt wel 250 euries binnen.
 • Jochem, wat een treuzelaar. Hij bleef maar draaien, om dat obstakel heen. Het lijkt bijna alsof hij wacht tot de cowboy dichterbij komt. En natuurlijk gaat het mis. Hij valt – niet heel overtuigend – en de cowboy grijpt hem met lasso bij zijn been dat hij zeer parmantig de lucht in steekt. Te opvallend?
 • Sanne wil nog even aankijken of ze het wel gaat doen. Ze vindt natuurlijk alles eng, maar puntje bij paaltje is ze binnen 10 seconden over de finish. Iedereen vindt haar een held. Maar ja, wellicht had ze niets te verliezen en wist ze wat er in de komende opdracht zou gaan gebeuren.
 • En dan komt Thomas als laatste. Hij mag zoveel mogelijk lasso’s meenemen als er in het veld liggen, maar besluit uiteindelijk om er 2 (hebben we dat getal 2 weer) mee te nemen. 1 millimeter voor de finish vangt de cowboy hem. AAN ZIJN HAND. Super knap natuurlijk, maar Thomas rent dan ook precies in het verlengde van het paard. Easy shot dus voor de stoere cowboy. En hoppa van 1000 naar 500 euro.

Op zoek naar geld in een hooiberg
Dat is nog eens ‘balen’. Geld zoeken in een enorme berg met honderden hooibalen. Vind maar geld. In een kwartier. En wel nu! Art zorgt altijd voor een beetje chaos en paniek.

‘Balen’

Tja, en hoe bedenk je dan een systeem? Als je een hooibaal uit de stapel haalt en ergens anders neerlegt kan je weer niet onder die stapel hooi kijken. En tillen. En zweten. En rood aangelopen hoofden. En Art die jouw gevonden € 750 de grond in boort door te doen als of het niets is. Nou, Sanne was tevreden. En Jeroen ook. Of is een van hen de Mol? En maakt het eigenlijk allemaal niet uit wat er nu wel of niet in de pot komt. Alles gaat er uiteindelijk toch uit.

 • “Art zei dat het in het midden lag” zegt Jeroen en slaat dus de zijkanten over. Hiermee houdt hij Sigrid steeds een beetje tegen, terwijl ze aan de zijkanten op zoek is. Ook Sanne richt haar blik op de zijkant. En Jeroen maar zeggen dan het in het midden lag. Dat zei Art eigenlijk helemaal niet..
 • Het lijkt alsof Diederik enorm zijn best aan het doen is. Hij tilt alsof zijn leven er vanaf hangt, maar gooit vervolgens alle hooibalen maar wat in het rond. Dit bemoeilijkt de zoektocht naar het geld nog al.
 • Jochem en Thomas vinden geld. Ze doen erg hun best en het lijkt best aardig te gaan. Maar ja, het hele ‘follow the money’ verhaal kunnen we wel weer vergeten na opdracht 3.

“Leggen jullie alles weer netjes terug” zegt Art tegen de chaos die zich boven op de hooiberg afspeelt. “Zak d’r maar in, Art Rooijakkers” antwoordt Jochem in zijn biecht. En gelijk heeft hij.

Jokerveiling
En natuurlijk moest er nog dat moment komen, waarop al het gezweet, geren en gepuzzel voor niets was. Dat moment dat de mens op z’n laagst is en al het verdiende geld opmaakt aan.. Een joker. Één schamele joker.

Afijn. De veiling. Om de nek van een drietal kalfjes hing een joker en de kandidaten mochten bieden om deze joker te scoren. Voor dit hele festijn losbarstte kregen ze van Art de vraag hoeveel ze voor drie jokers over zouden hebben. Sigrid biedt 1500 euro, Imanuelle zegts ‘niets’, Thomas biedt 2000 euro, Jochem heeft er niets voor over, Diederik zet hoog in met zijn € 3500 en als het aan Sanne zou liggen haalde zij de zojuist verdiende 750 euro weer terug uit de pot. Gemiddeld is dit een bedrag van € 1300 en tot dit bedrag mochten de deelnemers in feite ‘gratis’ bieden. Kwamen ze over dit bedrag heen? Dan vloog dat geld uit de pot. Als dit maar goed afloopt..

Gelukkig krijgt Jeroen, als penningmeester, de nobele taak om de pot te beschermen. Hij mag een verzekering afsluiten van een bepaald bedrag en dit houdt in dat als ze over de 1300 euro heen gaan de pot beschermd is tot het bedrag dat Jeroen als verzekering biedt. 50% daarvan gaat uiteindelijk wel als premie uit de pot, maar dan is in ieder geval niet alles meteen weg. Jeroen besluit om de pot te verzekeren voor € 1500. Dus dat betekent dat de kandidaten maar 200 euro meer zouden mogen bieden dan de gratis € 1300. Jeroen vertrouwt het zaakje allemaal wel, is eigenlijk te goed voor deze wereld (of de Mol) en schaalt de verzekering dus heel laag in. Slecht idee, want uiteindelijk is het hek van de dam en trekt de groep, door het oeverloze gebrabbel van de veilingmeester heen, bijna de gehele pot leeg. 6800 euro pats, boem, weg. 1280 euro is what remains..

Hier was het dus allemaal om te doen..

En er werd natuurlijk wat afgemold:

 • Want waarom verzekerd Jeroen de pot maar voor 200 euro?
 • Diederik scoort de eerste joker. Met de armen over elkaar en zijn knalrood aangelopen hoofd schuilend achter zijn hand koopt hij voor 2700 euro van de pot een joker.
 • Dan gaat Sanne opeens los. Zij scoort de joker voor 2000 euro.
 • En dan komt het hoor. Thomas en Jochem bieden telkens tegen elkaar op. Jochem wint en 3500 euro is wat hij uit de pot haalt voor een luttele joker.
 • Thomas heeft het goed voor elkaar, want hij blijft buiten schot. Terwijl hij samen met Jochem lekker op heeft zitten bieden. Hij trekt zich uiteindelijk terug, terwijl het kwaad al lang geschied was.
 • Jochem overtreft zijn eigen bod en volgens mij doet Sanne dit ook.
 • Jochem en Imanuelle hadden in eerste instantie niets over voor 3 jokers, maar bieden er uiteindelijk op los. Met Jochem als extreem dieptepunt.
 • Jeroen heeft op niets geboden en zit blazend langs de kant, omdat hij met leden ogen aanziet hoe de pot aan diggelen gaat en hij dit had kunnen voorkomen.
 • Thomas, Jochem en Sanne dachten dat er per kalf 1300 euro ‘gratis’ biedgeld was. Dit gebruikten ze als excuus voor het overmatig bieden.
 • Diederik had wel door dat het in totaal maar € 1300 was, maar bood toch mee.
 • Nadat Art bekend maakt dat er heel veel geld uit de pot gaat klapt Imanuelle. Kan sarcastisch bedoeld zijn. Of een toffe mollenactie.

Meer dan normaal
Weer zo’n leuke titel om te ontcijferen. Waar molloten inmiddels achter zijn is dat er in elke afleveringstitel de letters D, E, N, en AA terug komen. Vooral het terugkomen van de dubbele A (AA dus) is opvallend. Dit kan ook weer een link hebben met het getal 2 dat steeds terug komt.

 • Wellicht heeft de Mol meer geld binnen gehaald dan normaal? Wetende dat het er weer uit gaat. Denk hierbij aan Sanne, Jochem en Thomas.
 • Jochem en Imanuelle hebben meer bondjes dan 1
 • Imanuelle vraagt Jochem om 3 handtekeningen te zetten. Normaal zet je er maar 1.
 • Jochem en Imanuelle hebben in eerste instantie niets over voor drie jokers en bieden vervolgens dus meer dan normaal.

Er viel nog meer op!

 • Wederom had Diederik weer een leuk shirt aan met een hint. De graafmachine van de Thunderbirds (die op zijn shirt staat) wordt in de serie namelijk The Mole genoemd.
 • Het thema tweeling kwam weer veelvuldig voor. Twee paarden, twee cowboys en twee lasso’s die Thomas naar de eindstreep probeert te brengen. Naast de Tweeling hints (het sterrenbeeld Tweeling van Jochem en Jeroen en het feit dat de naam Thomas tweeling betekent) zijn er ook nog andere hints met het getal 2. Sanne heeft bijvoorbeeld twee achternamen: Wallis en de Vries. Ook verzekerd Jeroen de pot maar met € 200 euro meer. Ook weer datzelfde getal.
 • Het door hooibalen afgezette speelveld in arena leek ook wel op een bril. Diederik?
 • Imanuelle wordt penningmeester, maar Jeroen stelt uiteindelijk voor om met de pot te rouleren. Waarom? Toch stemt iedereen in en dus krijgt hij een heerlijk warm pakketje Molgeld vers uit Ima’s decolleté. Als penningmeester bleek hij uiteindelijk ook een belangrijke rol te spelen in het verliezen van het geld tijdens de laatste opdracht
 • In een van de eerste shots van opdracht 3 zie je een shot van een stier met het Mol logo op een joker om zijn nek. Het sterrenbeeld van Thomas is een stier.
 • Jochem sluit een verbondje met Imanuelle. Voor Imanuelle hiermee in stemt moet hij drie keer zijn handtekening zetten. In eerste instantie is dit natuurlijk een beetje gek, want waarom zou hij dit moeten doen? Uiteindelijk blijkt dat Imanuelle op de Mol geldbriefjes een handtekening heeft gevonden en ze denkt dat dit de handtekening van de Mol is. Dit is niet dezelfde handtekening als die van Jochem. Mocht Jochem zijn handtekening vervalst hebben dan had hij moeilijk 3 keer hetzelfde kunnen vervalsen.
 • En waarom sluit Jochem dit verbond? Het kan zijn om meer te weten te komen voor de test. Of om bij Imanuelle het vertrouwen te winnen, omdat ze op hem heeft gestemd. Maar ja, als hij de Mol is moet hij ook wel heel vaak zijn vervalste handtekening geoefend hebben.
 • Dan is er nog het Sanne – Jeroen verbond. Sanne zegt tegen Jeroen dat ze altijd op Sigrid heeft gestemd, terwijl we steeds bij de test en executie zien dat ze altijd op Imanuelle stemt. Wellicht stemt ze op beide? Of liegt ze?
 • Volgens Sanne stemde Jeroen eerder op Vincent en Roos. En toch is hij er nog steeds…
 • En een beetje een vreemde aanwijzing, maar goed. We nemen hem mee. Veel tweets spraken over ‘het vermeende hoofd’ van Thomas, wat met een lichtprojectie door een muur met gaatjes heen schijnt tijdens het maken van de test in het café.

De groene lichtprojectie dus.. Ik verdenk Thomas, maar zie het niet echt.. Jij wel?

Test en executie

Imanuelle neemt een dapper besluit en haalt Jochem van haar verdachtenlijstje af. Nu is Diederik haar hoofdverdachte.

Diederik stemt op Jeroen.

Thomas verdenkt Jeroen en Sanne ook wel een beetje.

Bij Sanne zien we dat ze een vraag beantwoord die op Jochem slaat. Toch geen Sanne en Sigrid meer? Of stemt ze op 3 verdachten?

Sigrid stemt op iemand die niet is gevangen door een cowboy of cowgirl. Dan kunnen Jeroen, Diederik, Sanne en Imanuelle zijn. Ze wil niet op Jochem stemmen, omdat ze hem graag wil vertrouwen. Jochem vertelde haar ook dat hij tijdens de veiling over Diederik en Thomas heen aan het bieden was om de verdenking op hemzelf te leggen.

Jeroen? Geen idee op wie hij stemt.