#51 Moltalk 2.0; aflevering 5 seizoen 17

Reuring in kamp Mol, want in de vorige aflevering verliet een groot verdachte het strijdtoneel. Sanne stemde elke test op haar en Ima schrok zich een hoedje. Jochem baalde van het feit dat hij haar even bestempelde als Mol. Nu Sigrid het spel verlaten heeft blijven er slechts zes kandidaten over. Tijd voor een vleugje Amerikaanse geschiedenis.

Onze lieftallige Art vertelt de kandidaten dat ze in de voetsporen gaan treden van de kolonisten. Ze zullen een stukje van de Oregon Trail gaan rijden. Deze route is in totaal 3200 kilometer lang en rijkt van oost naar west Amerika. Gelukzoekers waagden de tocht en waren maar liefst 5 maanden onderweg. Op naar het beloofde land. De kandidaten leggen slechts 16 kilometer van de route af en ontmoeten Art de dag er na om half 2 (weer die 2). En dit doen ze niet te voet! Per tweetal klimmen ze op een huifkar, getrokken door twee paarden of muilezels. Niemand om de boel te besturen, dus dat moeten ze zelf maar doen. Onderweg valt er geld te verdienen. En dat is zeker nodig, want na het leegtrekken van de pot is er echt nog wel wat plek voor een flap of tig.

In de roos
Tijdens de eerste opdracht kan er in het beste geval een heleboel geld verdiend worden. De kandidaten kregen een geweer en 20 kogels de neus. In de verte waren schietschijven te zien, die omhoog en oplaag bewogen. Aan de kandidaten was het om zo vaak mogelijk de bullseye te raken. Geraakt? Dan kwam er 100 euro in de pot.

Klaar? Schieten maar!

De schietschijven waren zo ver weg dat de kandidaten eigenlijk niet konden zien of ze raakten of niet. Later bleken ze 600 euro verdiend te hebben. Natuurlijk had Imanuelle weer een van haar shining moments. Inclusief pilotenbril en evil guitarface schiet ze alsof haar leven er van af hangt.

Alhoewel het lastig is om te zien wie er aan het mollen was vielen er wel een paar dingen op:

 • De kandidaten kregen 20 kogels p.p., wéér het getal 2.
 • De kogels waren 22 millimeter. Getal 2 en weer een paar!
 • 22 millimeter kogels en 6 geweren à geboortedatum Died?

Expeditie Oregon
Prachtig wijduitgestrekte landschappen trekken aan de kandidaten voorbij. Bomen, grasvlaktes, heuvels, een en al natuurschoon zover het oog reikt. De kandidaten kwamen aan op mooi en vredig plekje, inclusief prachtig uitzicht, waar ze hun kamp op konden bouwen. Sanne kookt met ongesneden toestanden, Ima en Died sprokkelen hout, Jochem zorgt voor het vuur en de rest is lekker bezig met het opblazen van luchtbedden en het bewoonbaar maken van het kampeerterrein. Gezelligheid en harmonie alom.

En ja, het zat er aan te komen. De twee weduwen, Jochem en Imanuelle, besluiten om het te hebben over hun voormalig bondje. Voor Ima is all fine, maar Jochem vond het toch niet zo cool dat Imanuelle ook met Sigrid een bondje aan is gegaan. Een beetje hypocriet natuurlijk, want zelf had hij ook twee bondjes. Uiteindelijk besluiten ze een aantal randvoorwaarden te stellen en toch door te gaan met het verbond. En ook al is het het minst geslaagde bondje ooit, het kan er mee door!

Toch wel opvallend:

 •  Imanuelle zegt te weten dat Jochem niet de Mol is en is kamikaze op Diederik gaan zitten tijdens de test.

Jokerts, jokerts en nog eens jokerts
En dan gebeurt het. Vanuit de verte komt er een man op een paard aan gesjeesd. Bij hem draagt hij een tas, die hij aan Thomas geeft. “There’s something in here for all of you. You should choose something and it’s very personal”. Alrighty, cowboy. In de tas zitten enveloppen met voor ieder een persoonlijke boodschap. Nummer 1,3,5 en 6 bevatten een briefje waarop staat dat men morgen langs de Oregon Trail een joker zou kunnen vinden. Weet de desbetreffende kandidaat de joker ongezien te pakken, dan is de joker van hem of haar. Nou, Diederik vindt het in ieder geval een top bericht.

Thomas en Jochem hebben een speciale opdracht. Ze moeten zo onopvallend mogelijk op zoek naar een jute zak met tools. Met deze tools kunnen ze namelijk een joker ‘maken’. Ze lopen echt super opvallend over het kampement te dralen en overal in te graaien. Maar goed! Ze vinden de zak en gaan als iedereen slaapt aan de slag met een blanco joker en een brandmerk met het Mol-logo er op. En dat terwijl iedereen op nog geen meter afstand ligt te ronken. Het lukt ze! En hoewel Diederik opeens rechtop in zijn bed zit heeft niemand iets gemerkt.

Zal de Mol hier zijn stempel zetten?

 • Op het paard staan twee tekens aangegeven een soort ruitvorm en de letter J.
 • Thomas pakt de tas aan, haalt de enveloppen er uit en pakt zelf, voor de anderen aan de beurt zijn, de envelop met het cijfer 2. Natuurlijk komt het cijfer twee in elke aflevering terug. Ook is dit de envelop waar een speciale opdracht in zit, namelijk het maken van een joker.
 • Imanuelle wil per se nummer 6.
 • Jochem pakt de envelop met nummer 4 (2 x 2?) en krijgt dezelfde opdracht als Thomas.
 • Thomas doet extreem opvallend, terwijl hij op zoek is naar de jute zak met tools. Hij doet alle cliché semi nonchalante ‘ik-doe-echt-niet-stiekem’ dingen, zoals fluiten, grinniken, rare opmerkingen maken, zenuwachtig rondlopen en elke steen omdraaien. Hoe zit dat Thomas Cammaert?
 • Jochem en Thomas spreken af om de jokers te gaan maken op het moment dat iedereen slaapt. Thomas blijft wakker tot hij het idee heeft dat iedereen in dromenland is. Maar Jochem gaat gewoon liggen slapen! Waardoor Thomas hem wakker moet maken.
 • Thomas gebruikt het brandmerk en zet dus zijn stempel op de joker. De handtekening van de Mol?
 • Na het maken van de jokers laten Jochem en Thomas het brandijzer liggen. Heeft niemand dit gezien?
 • Ook gooit Jochem de jutezak met tools op het vuur om het bewijs te verbranden. Maar door deze actie ontstaat er een soort steekvlam, waardoor Diederik waarschijnlijk wakker wordt en rechtop in zijn bed zit. En ja, als iemand van de andere kandidaten ontdekt dat ze een joker aan het maken zijn dan is deze ongeldig. Niet zo handig, knul!


Felbegeerde envelop nummer 2

Posterparade
En ze zijn weer onderweg. Jochem en Ima, het nieuwste verbond samen op een huifkar. En maar zoeken, en maar zoeken, maar geen joker te vinden langs de trail. Jeroen heeft een afwijking naar rechts en Diederik is zogenaamd misselijk. Een goed excuus om naast de huifkar lopen en wellicht een shiny joker in de greppel te spotten. Het bleek een desillusie.

En dan toch nog een opdracht! Molkomiek Diederik werd verkozen tot de gene met de gave van het woord en krijgt uiteindelijk de leiding. Tien maal krijgt een poster voor zich, die hij via de porto aan de medekandidaten moet omschrijven. En dat ging best wel lekker!

Aan de anderen de taak om in een veld met 130 posters de juiste posters te vinden. Achter deze posters zitten enveloppen bevestigd. Zijn de 10 juiste enveloppen gevonden? Dan begint deel 2! In de enveloppen zitten tien onderdelen van een grotere poster. De kandidaten slagen er in deze te matchen en via de porto aan Diederik te vertellen wat er op deze poster is afgebeeld. Binnen een paar seconden vond slimmerik Died de juiste poster en was de opdracht geslaagd! En dat leverde 2000 euro op voor de pot. De pot verdrievoudigde, kandidaten blij, Mol not so happy..

Cowboy Thomas? Mooi samengesteld door widmhints.nl

Opvallendddd:

 • Op haar meest theatrale wijze overhandigd Ima Jochem een briefje waarop alle details staan over haar kamikaze Mol Diederik. Een huge favour? Of schone schijn? Wat ik opvallend vond is dat het ook echt maar één briefje lijkt. Kan je daar alles wel op kwijt?
 • Bij de introductie zie je een rode poster waar groot  gecentreerd een cowboy staat met een hoed. Deze cowboy lijkt verdacht veel op Thomas.
 • Daarna volgen een aantal shots op het terrein van de 130 posters en start er een muziekje in. Je hoort duidelijk de eerste noten van Fur Elise. En zoals een echte molloot betaamd ging ik meteen googlen naar dit muziekstuk en wat dit allemaal zou kunnen betekenen. Ik vond een opmerking van iemand die zei dat Fur Elise een anagram van Fuselier kan zijn. Een soort chique woord voor geweerschutter, oftewel voor soldaat. En Thomas, ja, die speelde natuurlijk in Soldaat van Oranje..
 • Aan het begin van de opdracht vertelt Diederik niet meteen dat hij geen woorden kan zien op de posters die hij in zijn handen heeft, maar Sanne komt hier snel genoeg achter.
 • Natuurlijk vindt Jochem een van de posters niet. Je kon er de klok op gelijk zetten. En dat terwijl die poster constant in zijn vizier was.
 • Uiteindelijk pakt hij een verkeerde envelop mee en geeft hem aan Thomas. Zo lijkt het alsof Thomas een fout had gemaakt, terwijl het eigenlijk Jochem was.
 • Overal stieren op die posters.. En het sterrenbeeld van Thomas is een stier.

Teugels in handen
En weer een prachtig titeltje op te analyseren!

Letterlijk…

 • Thomas maakt twee keer dezelfde soort beweging alsof hij de teugels in handen heeft.
 • Sanne heeft elke rit op de huifkar letterlijk de teugels in handen. Imanuelle nooit.
 • Jochem heeft de teugels van de paarden vast zoals een echte ruiter zou doen.

Prachtig getekend door een kunstzinnige molloot. Die teugels die Thomas vast zou hebben? Die beweging zie je waar bij uit zijn molshoopje kruipt.

Figuurlijk…

 • Thomas heeft de teugels in handen, omdat hij de tas met enveloppen pakt en zelf eerst voor envelop 2 koos, voordat ook maar iemand iets met die enveloppen kon doen.
 • Thomas heeft ook de teugels in handen bij het maken van de jokers, met brandmerk en al.
 • Ima heeft de teugels in handen in het verbond met Jochem.
 • Diederik heeft de touwtjes in handen tijdens de posteropdracht.

Wat een verdachte dingen allemaal

 • Jeroen verdenkt Thomas helemaal niet en stemt op Diederik. Uiteindelijk verlaat hij het spel.
 • De penningmeestervloek! Jeroen is penningmeester en vliegt uit het spel.

Wie stemt op wie?

Jeroen stemt op Diederik als Mol en heeft Sanne op 2 en Jochem op 3.

Jochem stemt op Diederik en zet zijn zelfgemaakte joker niet in. Opvallend. Zelfs als je de Mol bent zou je deze inzetten. Je hebt toch niets te verliezen..

Thomas stemt op degene met envelop nummer 5.

Sanne verdenkt Imanuelle niet meer en verdenkt nu een man als Mol.

Imauelle natuurlijk kamikaze op Diederik.

En Diederik stemt op Jochem.