#52 Moltalk 2.0; aflevering 6 seizoen 17

Terwijl de sneeuwvlokken afgelopen zaterdag op het Hollandsche landschap neerdaalden begon de zesde aflevering van Wie is de Mol 2017. Voorzien van een sloot aan thee, M&M’s en oude, doch zeer goed te knagen kruidnoten keek ik voor het eerst samen met Daisy live naar Wie is de Mol. Niet heul bijzonder zou je denken. Nou, eigenlijk wel! Door mijn constante gepraat over dit programma heb ik Daisy zo geïndoctrineerd dat ze vanaf dit seizoen ook molloterig meekijkt en elke zaterdagavond in de tv zit. Het was een hele gezellige avond en we zaten er lekker in, tot Daisy’s tv begon tegen te sputteren. Wanneer er iets in het Engels werd gezegd en op tv werd ondertiteld sprak een Siri-achtige stem de vertaalde zinnen ons in het robotachtig Nederlands toe. Vanwege de titel van de aflevering (wij dachten eerst dat de titel ‘Weg wijzen’ was in plaats van ‘Wijzer worden’) dachten we in het begin nog dat het ‘erbij hoorde’, tot we naar een andere zender zapten en een Amerikaanse serie totaal in het Siriaans werd gesproken.

Afijn, Pendleton, Oregon. Dat is waar de kandidaten al een tijdje ronddartelen. Als een waar gezinnetje overnachten ze gevijven in het Working Girls Hotel. Komisch, want dit huis bleek eerder een bordeel te zijn geweest. De was werd gedaan, schone sokken uitgewisseld, onderbroeken gestreken, een maaltijd gekookt. Een kneuterige bedoeling, zullen we maar zeggen.

‘t overgebleven stel

Ditmaal bleek het een aflevering te zijn zonder afvaller. Elk seizoen is er wel een, vaak aan het begin, maar ditmaal richting het einde van de serie. Aan de ene kant leuk dat dit fijne groepje tezamen blijft, maar aan de andere kant ook weer lastig om de Mol te ontmaskeren, aangezien je geen enkele verdachte linea recta van je lijstje af kunt strepen. Toch moeten we het er maar mee doen. En zijn er ook deze aflevering weer een boel aanwijzingen naar the one and only. Naar de Mol.

Ondergronds
Onder het centrum van Pendleton ontstond er halverwege de negentiende eeuw een ondergrondse stad. Dit kamer en gangenstelsel werd voor verschillende doeleinden gebruikt. Chinezen, die werden uitgebuit voor de aanleg van spoorlijnen werden er onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest, later werd het gebruikt al illegaal café, gokpaleis of bordeel. Nu kunnen de kandidaten er geld vinden.

De groep werd in tweeën gesplitst. Een van de groepen zou moeten bestaan uit twee mensen met een goed geheugen. Thomas en Sanne bieden zich aan. Ze betreden de ondergrondse kamers met creepy poppen op zoek naar geld, onthouden goed op welke plekken deze te vinden zijn en waar het min en het plus geld zich bevindt. Dit geven ze vervolgens door aan de tweede groep, die de ondergrondse na hen betreedt. Ditmaal is het licht gedoofd en zijn de poppen tot leven gekomen met hartslag, beweging en al. Je begrijpt dat mijn hart ook in mijn keel zat.

Uiteindelijk mist het laatste groepje een aantal enveloppen, omdat Sanne en Thomas deze niet hadden gespot. In twee van de gepakte enveloppen zit min-geld. In totaal verdienen ze €400,- voor de pot.

Gekkigheden ondergronds:

 • Sanne ziet niet dat er bij de pop die op de bar zit 2 briefjes zijn en onthoudt dus alleen het min-geld.
 • Sanne vond het leven ondergronds naar eigen zeggen ‘fantastisch’. Molletje..
 • Thomas zou links naar het geld zoeken en Sanne rechts. Aan de kant van Thomas wordt bijna geen geld gevonden.
 • Iedereen vindt het op de een of andere manier super verwarrend dat Sanne en Thomas het over poppen hebben en dat er echte mensen zitten. Vooral Diederik weet niet zo goed hoe hij er mee om moet gaan geloof ik..
 • Imanuelle blijft maar in de porto praten over alles wat ze ziet en ervaart. Logisch natuurlijk, ik zou het daar ook heel eng vinden, maar op deze manier zorgt ze er voor dat Sanne en Thomas niet altijd terug kunnen praten en het moeilijker voor hen is om alles te onthouden.
 • Imanuelle, Diederik en Jochem komen in een ruimte met twee enveloppen, waar Sanne en Thomas niet geweest waren. Sanne zegt dat ze de linker envelop moeten pakken, terwijl ze die nooit gezien hebben. Dit is waarschijnlijk een van de biljetje van het min-geld geweest.
 • Voor het trio in een van de laatste ruimtes terecht komt is er rechts naast de deur nog een plek waar enveloppen te vinden waren. Dit heeft Sanne dus gemist.
 • Een van de poppen in de bar heeft een harten 2 kaart in zijn hand. Weer die link naar het getal 2.

Een enge pop en een harten 2

Vrijheid, blijheid op het ‘plettelend’
Och, och, wat was meneer van Gelder blij om op het ‘plettelend’ te zijn. Als klein menneke wilde hij al boer worden en nu er tijdens een opdracht een potje gemaaid moest worden stond hij te stuiteren.

Op een enorme Amerikaanse boerderij stond olijke Art al op ze te wachten. Hij was op zoek naar twee mensen die absoluut geen boer zouden willen worden. Voor Sanne was het vrij snel duidelijk dat het boerenleven niet echt aan haar besteed was en ook Diederik gaf dit uiteindelijk toe. Aan de rest de taak om een woord in het gras te maaien, want de boer ter plekke had het terrein lekker laten overwoekeren voor dat gezellige Mol-programma from the Netherlands. Hoe meer letters het woord had des te meer geld in de pot. En hop! Daar gingen ze, op de maaimachine, die volgens Jochem spreekwoordelijk onder hun ‘kloten’ zat. Ready om het woord ‘molboekjes’ te maaien. Slim bedacht van Jochem, zo konden ze in uiterste nood ook het woord molboek of molboekje maken. Ze maakten het totale woord en hoppa! €2000,- in de pot!

Lekker maaien

Goed, dit was toch wel verdacht:

 • Jochem vergat in zijn enthousiasme soms ook daadwerkelijk te maaien. Of was dit schijn en maaide hij expres niet?
 • Thomas wil per se beginnen en maakt een hele vage M.
 • Thomas? Is dat een O? Vooruit..
 • “Als het iets met Mol er voor is weet ik alleen Molshoop”, ja hoor Sanne..
 • Terwijl er heel duidelijk het woord molboekjes staat, wil Diederik in eerste instantie het woord molboekje opperen, ‘want dat weten we zeker’. Er staat toch duidelijk een S achter! Gelukkig weet Sanne hem om te praten en raden ze het juiste woord.
 • Aan het einde van de opdracht zegt Sanne dat ze de Mol niet aan het werk heeft gezien, waarop Jochem en Ima toehappen en stellen ‘dat dat toch niet altijd hoeft’. Wat zou de Mol doen? Zichzelf verdedigen op dat moment? Op wijselijk zijn of haar mond dichthouden?

Boobs.. eh buttons spotten
De kandidaten belanden op een zeer traditionele cowboy Americana rodeo plek, waar 8 mensen rondlopen met een portofoon. Ze hebben een badge opgespeld met een bedrag tussen de 0 en de 1000 euro. Het is aan de kandidaten om ze te zoeken en het correcte bedrag via de portofoon door te geven. Alleen de eerste 4 bedragen die worden doorgegeven worden door Art gehonoreerd en komen terecht in de pot. Degene die het meeste geld binnensleept krijgt een privilege. Hij of zij mag namelijk twee mensen aanwijzen, die naast hem- of haarzelf het scherm niet te zien krijgen tijdens de executie en dus automatisch door gaan naar de volgende aflevering. Diederik is zo blind als een Mol en vindt niks, Sanne belt een bedrag in dat al is ingebeld, Jochem komt niet verder dan een condoom, Thomas komt aan met 100 euro en de fanatieke Imanuelle wint het privilege met haar 530 euro.

Nou, er gebeurde ook wel een boel verdachts:

 • Imanuelle vindt een badge die slechts 10 euro waard is en geeft dit bedrag door aan Art. Nu zijn er nog maar 3 bedragen over! En wetende dat er ook veel hogere bedragen rondlopen, snap ik niet dat ze dit doet.
 • Even later komt Sanne bij dezelfde man en geef ook dit 10 euro bedrag door aan Art. Dit is uiteraard te laat en ook nog eens een super laag bedrag.
 • Diederik rent maar wat rond, durft niet op zoek te gaan naar de badges en vindt dus helemaal niemand.
 • Thomas loopt vlak langs de vrouw die 750 euro waard is.
 • Imanuelle vindt eerst €500 en geeft dit door. Super goed natuurlijk. Maar komt vervolgens als laatste bod door met €20,-. 20 euro! En dat terwijl nog een minuut na haar Jochem aan komt met een bedrag van 750 euro. Te laat, want de vier bedragen zijn al gekozen.
 • En natuurlijk, het kon niet missen. De sneer van Sanne! Ze vertelt Thomas dat ze 10 euro probeerde door te bellen, maar dat dat bedrag al was doorgegeven door iemand anders. Thomas vind het, terecht, niet echt een goede zet, omdat je beter hogere bedragen in kan bellen. Nou, dat vond Sanne niet. “Dat maak ik toch zelf wel uit!”.

En zo ging de reis verder. Naar het verlaten stadje Shanika, door naar het ruigere landschap met bossen, watervallen en besneeuwde bergtoppen in Bend.

Titel: Wijzer worden?

 • Wellicht zijn wij als kijker wijzer geworden van het feit dat Imanuelle, Jochem en Diederik hun scherm niet gezien hebben. Thomas en Sanne zien wel hun scherm en gaan meteen door. Dit zou betekenen dat Imanuelle, Diederik of Jochem het spel zou hebben moeten verlaten, wanneer zij wel hun scherm hadden gezien. Dat zou er dus op kunnen wijzen dat Diederik de Mol niet is. Imanuelle en Jochem zitten namelijk op Diederik en Diederik zelf had ook een kans om er uit te vliegen. En ja, als een van hen drie het spel had verlaten.. Dat maakt de kans dat Diederik de Mol is een stuk kleiner.
 • Imanuelle moest twee andere mensen aanwijzen die het scherm niet te zien kregen.
 • De vraag is of de deelnemers aan het nieuw gesmeden verbond tussen Diederik, Thomas en Sanne echt wijzer gaan worden van deze samenwerking, aangezien Sanne niet zo veel weg wil geven.
 • Sanne smeedt allerlei bondjes om meer kennis te vergaren en dus wijzer te worden. Maar of ze deze echt nodig heeft als ze de Mol is? Daar slaat misschien het vraagteken aan het eind van de titel op.

Opvallend!!

 • Jochem memoreert een spreuk die hij ooit eens las: als je altijd de waarheid vertelt, hoef je niets te onthouden. “Nou, ik moet op dit moment heel veel onthouden” zegt hij. Wat heb jij dan allemaal gelogen?
 • Weer het getal 2: de kandidaten moesten steeds kiezen tussen 2 enveloppen/briefjes in de ondergrondse kamers.
 • Omdat Sanne na het afscheid van Jeroen bondgenootloos achter bleef besloot ze een verbondje aan te gaan met Diederik en Thomas. Al wil ze niet al haar informatie delen en dus maar op een zekere hoogte informatie delen. Het tweetal stemt er mee in, omdat Sanne een nog al grote verdachte van de twee is.
 • Later wil ze ook nog eens een minnaressenbondje sluiten met Jochem, maar hij wijst haar aanbod af. Slim, Jochem. Na die minder leuke ervaring met die andere bijvrouw.
 • In de vorige aflevering kwamen steeds de letters D N en A terug in de titel. Dit zou kunnen slaan op de paren en tweelingen theorie, een tweeling met hetzelfde DNA. In deze aflevering kwamen deze letters niet allemaal terug in de titel. Waar het stukje ‘DNA’ wel in terug zou kunnen komen is in de naam van de Helix rodeo. Het woord helix staat namelijk voor de vorm waarin DNA is vormgegeven.
 • In de test staat een vraag wat het favoriete ding in het huis van de Mol is. Bij een van de antwoorden staat: Turbo, de hond van de Mol. Turbo is de hond van Diederik. Heeft de redactie hier nu weggegeven dat Diederik de Mol is? Ze hadden namelijk ook gewoon ‘Turbo de hond’ kunnen neerzetten als antwoord.

Onder het genot van een ijsje overdenkt Jochem al zijn zonden

Testtesttest

Imanuelle stemt op Diederik.

Diederik op Sanne en een beetje op Jochem.

Jochem zegt niet op wie hij stemt, maar als we afgaan op de vorige afleveringen dan stemt hij op Diederik.

Sanne stemt 12 vragen op Jochem, 5 vragen op Diederik en 3 op Thomas.

Thomas verdenkt Sanne, maar blijft nog spreiden.