#53 Moltalk 2.0; aflevering 8 seizoen 17

Nu we weten dat Diederik zijn eerste zoen van Femke kreeg en de fanatiekste speler het spel verliet is het alleen nog maar Molgedrag, zover het oog reikt. Een échte uitdaging dus, om de juiste te ontmaskeren.

Terwijl de groep gezamenlijk besluit om nu écht niets meer te delen, besluiten Sanne en Jochem toch een bondgenootschap aan te gaan. Maar of er sprake van vertrouwen is? Dat valt nog te bezien. A recipe for disaster zou je zeggen. Let’s see what happens..

N, M L, K, Q, wat?
Een prachtig landschap ontvouwt zich als een gedetailleerde landschapskaart. Painted hills, een indrukwekkend heuvellandschap met gladde, glooiende heuvels die met een penseel met waterverf rood/bruin en geel beschilderd lijken te zijn. Langs de heuvels loopt een kronkelend pad. Hier vinden de kandidaten paaltjes met de letters van het alfabet erop. Uiteraard staan deze letters niet op volgorde. Het is aan de kandidaten om met een fiets langs de bordjes te rijden en een voor een de juiste bordjes op de juiste plaats te zetten. Lukt dit? Dan verdienen ze 2000 euro voor de pot. Moeilijkheidsgraad? Elke kandidaat begint op een andere plek en niemand weet waar het begin of het eind van de reeks is. Succes!

De prachtige Painted Hills

Opvallend!

 • Jochem snapt er in het begin natuurlijk niets van.
 • Sanne start bij de letter M van Mol.
 • Diederik begint met een goede tactiek door het eind van de rij te vinden. Hier zou dus de Z moeten komen. En dit schrijft hij in het zand.
 • Thomas doet precies hetzelfde, maar dan aan de andere kant en hangt daar de Z op. Maar ja, heeft Diederik of Thomas het bij het juiste eind? Het lijkt me dat het alfabet van links naar rechts zou moeten staan. Dat betekent dat Thomas het verkeerd heeft.
 • Sanne vindt een aantal letters die elkaar opvolgen en gaat gewoon lekker door met het rijtje. Zonder te kijken of die al kloppende letters wel op de juiste plek in het gehele alfabet hingen.
 • En Jochem begrijpt het natuurlijk weer niet helemaal.. Hij hangt een aantal letters de verkeerde kant op. Dit probeert Diederik weer recht te trekken, maar de verwarring is al enorm bij de heer van Gelder.
 • Thomas gaat mee in de flow van Sanne en komt er achter dat de bordjes in de andere richting geplaatst zijn, maar doet er eigenlijk niet zo veel mee.
 • Diederik komt er ook wel erg laat mee en dus was het kwaad al geschied.
 • En ja, van Thomas hebben we eigenlijk niet zo veel gezien. Lag hij ergens lekker te chillen op een painted hill?
 • Aan het eind van de mislukte opdracht zegt Art “ik weet niet wat voor alfabet dit is. Misschien het Vlaamse”, waarmee hij uiteraard doelt op Thomas.

Jochem kwam uit de kast
Ja! Weer zo’n schattige, knuffelbare, creatieve Molopdracht, die we vaker hebben gezien in de afgelopen series. De kandidaten gaan in tweetallen in oude cowboy, vintage, retro antiekzaken op zoek naar props, waarmee ze een spreekwoord kunnen uitbeelden. Beide teams hebben 10 polaroids tot hun beschikking om het tafereel op zo’n manier vast te leggen dat het andere team kan raden om welk spreekwoord het gaat. €100 per juist geraden spreekwoord. Sounds amazing, right?

 • Aan de buitenkant van de antiek winkel waar Thomas en Sanne bezig zijn hangen twee houten bordjes onder elkaar met de tekst: anker realty. Nu is het woord anker natuurlijk Nederlands (anchor in het Engels). Wellicht betekent het iets?
 • Thomas en Sanne laten ‘per ongeluk’ een polaroid wegwaaien en dus blijven er minder polaroids over om te raden.
 • Opeens kan Jochem wel acteren. Hij komt heel overtuigend uit de kast, moet ik zeggen.
 • Helaas raden Thomas en Sanne ‘honger als een beer’ niet. Afijn, hij was ook best lastig. Maar! Bij ‘de plank misslaan’ doen ze wel heel erg moeilijk. Sanne komt er steeds bijna op, waarop Thomas vervolgens heel iets anders zegt om haar in de war te brengen. Ze doet steeds een voorzetje, maar Thomas kopt ‘m niet in. Uiteindelijk raadt Sanne het toch en verdient team Sanne en Thomas 900 euries.
 • Thomas en Sannes ‘laat je niet kisten’ bleek ook lastig om te raden. En met de weggewaaide polaroid verdient team Jochem en Diederik 800 euro voor de pot.


  De plank mis slaan bleek nog al moeilijk om te raden..

Geduld is een schone zaak
Super spannend! De win-een-vrijstelling-voor-de-finale-opdracht. De vier kandidaten bevinden zich in een met een sort of heide begroeid gebied. Precies in het midden van de plek waar alle kandidaten zich bevinden staat een paal met daaraan de vrijstelling voor de finale. Lukt het een van de kandidaten om ongezien bij deze vrijstelling te komen voordat de mede kandidaten hem of haar hebben gespot en naam en kleur van de sjerp die om hen heen hangt aan Art door te geven dan ligt diegene uit het spel.

Diederik heeft het zo te zien zwaar

 • Mijn eerste gedachte was; wat zou de Mol doen? Rustig afwachten, zoals schutkleuren Jochem en Diederik. Of ten strijde trekken, als Sanne en Thomas. Uiteindelijk bleek de eerste optie de beste, want Sanne en Thomas lagen als eerste uit het spel. Eigenlijk maakt het voor de Mol niet zoveel uit wat hij doet. Al zou het wel een toffe actie zijn als Jochem, die er vandoor ging met de vrijstelling, ook de Mol blijkt te zijn.
 • Thomas heeft een rode sjerp om. Dat werkt natuurlijk als een lap op een stier, super makkelijk om hem te spotten.
 • Diederik heeft Molgroen als kleur sjerp. Om de vrijstelling zat ook een groen touw gebonden om deze aan de paal te bevestigen.
 • Thomas is niet heel erg subtiel en loopt vrij rechtop. Zo werd hij natuurlijk snel gespot.

Ook weer super verdacht

 • In een van de eerste shot van de aflevering zie we twee peddleboarders. Weer het getal twee. Tweelingen Jochem of Thomas? Zijn er dan echt twee mollen in het spel dit jaar?
 • Kamernummer 508, de kamer van Sanne en Jochem, kwam wel erg prominent in beeld. Ben er nog niet uit waar dit op zou kunnen slaan. Iemand een idee?
 • Jochem denkt dat iedereen op Diederik zit. Maar ja, Diederik kan het bijna niet meer zijn, omdat er zeker drie kandidaten uit zijn gegaan die op hem hebben gestemd.
 • Sanne en Jochem spelen open kaart en Sanne vertelt dat ze vol op Jochem heeft ingezet en Jochem vertelt dat hij vol op Diederik heeft ingezet. Jochem lijkt nog al gobsmacked en realiseert zich opeens dat het raar is dat ze er beide nog in het spel zijn. Ja, Thomas zou ook nog eens een mogelijkheid kunnen zijn.
 • Opvallend en exciting! Op de app bleek Diederik in de eerste minuten te zijn afgevallen. Achter zijn naam stond namelijk dat 0% hem verdacht en dit kan betekenen dat de app-redactie een fout heeft gemaakt door al door te voeren dat hij is afgevallen. Ook was zijn fotootje in de app al grijs gemaakt. Dit gebeurt alleen bij mensen die niet meer in het spel zitten. Zelf dacht ik ook dat hij de afvaller voor de finale ging zijn. We gaan het zien!

Raam taal
Ditmaal best een ingewikkelde titel om een verklaring voor te vinden. Even kijken wat we hier van kunnen maken.

 • Een goede aanwijzing kwam ik tegen op internet. Als je raam taal omdraait staat er laat maar en als ik me niet vergis zei Jochem iets in die trant toen hij de hoop al bijna had opgegeven met de alfabet en fietsopdracht.
 • Dat de tekst andersom staat heeft wellicht iets te maken met het alfabet dat de verkeerde kant op werd gelegd door Sanne, Thomas en Jochem.
 • Als we deze omkering nog beter bekijken zou deze ook kunnen doelen op Jochem die de woorden ‘vice versa’ uitspreekt. Dit betekent ook omgekeerd.
 • Het woord raam kan ook slaan op het zien van een spiegelbeeld. Sanne vertelt in haar biecht dat het natuurlijk ook wel gek zou zijn als Jochem zou zeggen “Sanne, ik ben de Mol”. Of heeft Sanne het hier tegen haarzelf?

Test en executie

Thomas stemt op Sanne, maar zet niet alles op haar in en kiest Jochem als bijmol

Sanne stemt op Jochem en misschien ook wel een beetje op Thomas

Diederik spreid ook over Sanne en Jochem

Jochem verdenkt Diederik en wellicht is Thomas nu ook meer naar de voorgrond getreden

En toen was het klaar.. In de volgende aflevering zien we pas wie  het spel verlaat vlak voor de finale.