#54 Moltalk 2.0: lekker jokkebrokken met de Mol (S19E01)

Jaaa! Daar zijn we weer! Een nieuw jaar brengt een nieuwe Wie is de Mol. Daar kijk ik ieder jaar al maanden naar uit en nu was het dan eindelijk zo ver. De Molmania is weer opgelaaid en daar gaat mijn hartje natuurlijk sneller van kloppen! Klotsende oksels in Colombia. Dit jaar zonder Art, maar met Rik! Wat een leuke groep, wat een gezelligheid! Dit jaar ga ik proberen om het kort te houden. Daar ben ik niet zo heel goed in, maar het is het proberen waard;). We gaan zien hoe ver het komt!

Dit jaar leek Wie is de Mol een soort Prinsjesdag. Deze foto lekte namelijk uit en toen wist half Nederland – sort of  – wie er mee deed #detroonredewasernietsbij

Afgelopen zaterdag was de eerste aflevering en het was weer genieten geblazen. Met een groep vrienden voor de tv druk discussiërend over wie nou de Mol zou kunnen zijn bracht ik de avond door. Mijn favoriete kandidaat is nu al Robèrt! Wat een schattige, lieve man is dat. De hashtag #teamrobert kwam al in mijn familieapp voorbij, ‘dekrasie’ viert hoogtijdagen! En ditmaal introduceerde bij een nieuw woord, want onze dekrasiekoning blaast het woord ‘jokkebrokken’ nieuw leven in! Dan was daar Nikkie, die niet kon wachten om mee te doen met WIDM, maar nu het zover is op ziet tegen alle opdrachten die op haar pad komen. Ik moet zeggen dat Nikkie, dansend met een extreem kleine man met een wave in zijn haar, nú al een van de highlights van dit seizoen is. Dan heb je nog casanova Jamie, die alle vrouwelijke kandidaten probeert te verleiden met spierkracht en flirterige tête-à-têtes. En ook Evi’s rigoureuze acties zorgen nú al voor een hoop tumult. Dat belooft een topseizoen te worden!

Na jarenlange speurtochten naar de Mol heb ik wat kennis opgedaan die wellicht useful kan zijn in het ontmaskeren van de Mol. Daarnaast heb ik uiteraard ook wat verdachte dingen gespot in de eerste aflevering. Ik probeer in deze blog snel wat gedachtespinsels met jullie te delen. Wellicht heb je er wat aan in de zoektocht de Mol!

Ervaringen uit het verleden
Als Mol-lover van het eerste uur heb ik in al die jaren Wie is de Mol toch een redelijk beeld gevormd van alle mogelijkheden die het Mol-zijn met zich meebrengt. Hier een overzicht van mijn bevindingen!

In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat aflevering 1 de allerbelangrijkste aflevering is van alle afleveringen. Hier begint namelijk het pad aan verdenkingen. Hier wordt de tunnelvisie gesmeed. Mijn allergrootste tip is dan ook: kijk aflevering 1 zeker nog een keertje terug. Ik heb de eerste aflevering van het seizoen van vorig jaar 3 keer gekeken en daardoor viel het me op dat Jan Versteegh iets deed wat voor geen enkele kandidaat opviel, maar weldegelijk een mollenstreek was. Als ‘fake Mol’ probeer je natuurlijk opvallender te mollen om verdenkingen op je te krijgen, maar hier was het heel duidelijk dat Jan een échte mollenstreek op zijn kerfstok had. Sindsdien zat ik op Jan en dit bleek uiteindelijk natuurlijk ook de Mol te zijn!

Daarnaast is gebleken dat de meest succesvolle Mollen – naar mijn idee – grofweg gezien twee verschillende types waren. Type 1: de fanatieke, goed-in-de-groep-liggende presentatoren (lees: Kees Tol, Dennis Weening en Jan Versteegh). Dit maakt een Jamie, maar ook Evelien bijvoorbeeld verdacht. Het tweede type is de schijnbaar onnozele en een tikkie wereldvreemde buitenstaander, die niet geheel in de groep past maar op een andere manier opvalt. Denk aan onbekende Nederlander George (een van de beste Mollen ooit, naar mijn idee) en naar Milouschka, die bij iedereen het bloed onder de nagels vandaan haalde. Nu is er in het eerste opzicht niemand in de groep die in dit profiel past, maar wat niet is kan nog komen. Voor mogelijke Mollen in deze categorie kan een Evi nog wel in de buurt komen. Ze valt wel goed in de groep, maar doet een tikkie vreemd en wekt bij een aantal mensen om mij heen nú al brandend maagzuur op. Sinan is niet bepaald een doorsnede van de groep en ook semi-criticaster Nikkie zou nog wel eens een ander pad kunnen bewandelen dan de gemiddelde Molkandidaat.

Ook viel mij op dat journalisten en nieuwslezers het vaak ver schoppen in Wie is de Mol als (net geen) winnaar of als de Mol. Miljouschka Meulens en Margriet van der Linden bleken namelijk de Mol. Rik van de Westelaken, Art Rooijakkers en Sofie van den Enk de winnaar. Vorig jaar schopte Simone Weimans het ver in Georgië en ook Diederik Jekel haalde in Oregon bijna de eindstreep. En last but not least ben ik ervan overtuigd dat als Janine Abbring haar rug niet had gebroken in Zuid-Afrika ze het tot de finale had geschopt. Daarom denk ik dat Sinan en Merel ver gaan komen in het spel. En misschien ook nog wel eens de Mol zouden kunnen zijn.


Bij die uitgelekte foto ontstond er nog al wat discussie of de deelnemers nu echt waren wie we dachten dat ze waren. Nou, dit zijn ze dus echt!

 

Kennis van nu
Dan over naar de kennis van nu. De opvallende zaken van de allereerste aflevering van dit seizoen. Uiteraard heb ik de aflevering 3 keer bekeken en viel mij het volgende op:

 • Jamie deed wel héél erg zijn best om zo veel mogelijk kisten naar boven te halen op de brug. En dat is precies wat een Mol zou willen. Hoe meer kisten in het spel komen, des te groter de kans dat de groep niet voor het geld zou kiezen, maar voor de vrijstellingen.
 • Evelien stond aan de kant van de brug waar haar eigen vrijstelling lag en de kist met haar vrijstelling erin is ook omhoog gehesen.
 • Jamie gaat meteen tegen Niels in op het moment dat hij voorstelt om voor het geld te gaan in plaats van voor de vrijstellingen.
 • Sinan stond wel heel overdreven hardop de dansparen te tellen op het moment dat de groep arriveerde op het plein, nog voordat er überhaupt was verteld dat de groep moest opletten wat er allemaal gebeurde. Een fanatieke kandidaat? Of een over geacteerde dekmantel voor een Mol?
 • Zowel Robèrt als Sinan vonden niet meteen de juiste danspartner op het moment dat ze deze moesten zoeken.
 • Evelien krijgt in de opdracht met de fietsen een sleutelpositie, omdat zij de klok beheert. In deze positie kan makkelijk gesjoemeld worden en er dus voor worden gezorgd dat de opdracht mislukt.
 • De titel van de aflevering is ‘Op Sleeptouw’. Sinan neemt tijdens de fietsopdracht de groep mee op sleeptouw, omdat hij vooropfietst en het tempo bepaald.
 • Sarah fietst met Evi mee naar de kerk waar de Vlaamse een envelop moet ophalen. Op deze manier is Sarah niet meer bij de groep en werd het lastig om nog op tijd te zijn bij de kerk waar zij wel een envelop zou moeten ophalen (ware het niet dat deze opdracht door niemand is gespot).
 • Evi en Sarah stoppen met fietsen, waardoor er niets meer op hun scherm staat en er geen nieuwe opdrachten doorgegeven kunnen worden.
 • Voor de neus van Evelien verschijnt duidelijk (op het scherm achterop de fiets van Merel) een opdracht voor een van de kandidaten. Deze opdracht geeft ze niet door. Heeft ze de opdracht niet gezien? Of deed ze alsof?
 • Niet alleen Merel, maar ook Sinan steken (na het zien van de voorkeursstem van Niels) ook hun hand op voor het geld in plaats van voor de vrijstellingen. Het was al duidelijk dat de voorstanders voor het geld zwaar in de minderheid waren en dus konden ze zich wat kandidatengedrag wel permitteren..

Ook dit viel op:

 • Robèrt droeg een t-shirt met fietsen, alsof hij wist dat deze opdracht ging komen.
 • Sarah zei in haar biecht het volgende: “Ik ga het helemaal gooien op het sociale, want ja, vrienden moet je wel gaan worden met de Mol”. Zegt ze hier nou dat dit haar strategie is als Mol?
 • Ook Sinan zegt opvallende dingen. Tijdens de opdracht met de dansparen roept Nikkie nog voordat de opdracht bekend is: “we moesten toch ergens op letten?”, waarop Sinan vol overtuiging “ja!” zegt, alsof hij al wist wat er ging komen. Daarnaast leek hij tijdens de executie wel erg overtuigd van zijn zaak. Toen hij een groen scherm kreeg zei hij zelfverzekerd: “ik had het je net gezegd, jongens”. Is dat omdat je zo zeker van je zaak bent, Sinan? Of is het omdat je weet dat je elke executie toch wel overleefd, omdat je de Mol bent?

Uitingen van kandidatengedrag:

 • Niels stelt al vrij snel voor om voor het geld te gaan in plaats van voor de vrijstellingen
 • Zowel Jamie als Rick Paul proberen al meteen na de eerste opdracht een verbondje te sluiten om zo veel mogelijk kennis op te doen voor de test.
 • Robèrt is een van de enigen die tijdens de het fietsen door Santa Fe de andere kandidaten op een aantal opdrachten van de schermen achterop de fietsen attendeert.
 • De intense spanning op het gezicht van Evelien tijdens de executie en voordat Rik op de knop drukt om te onthullen of ze een groen scherm heeft of niet kan bijna niet gespeeld zijn. Of toch wel?

Het blijft nog even spannend! Want wie, oh wie is toch die Mol? En sorry.. Heel kort werd het niet 😉